Biznis

Četiri miliona KM za male i srednje poduzetnike

Četiri miliona maraka bespovratnih sredstava za male i srednje poduzetnike
Četiri miliona maraka bespovratnih sredstava za male i srednje poduzetnike
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Četiri miliona KM za male i srednje poduzetnike- Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta započelo je danas u Mostaru potpisivati ugovore s 566 pravnih i fizičkih osoba s područja Federacije BiH o dodjeli bespovratnih grant poticajnih sredstava u iznosu od 4.149. 895,10 maraka.

Svrha dodjele ovih sredstava je pružanje financijske potpore subjektima malog gospodarstva za stvaranje uvjeta za zapošljavanje, održavanje postojećih radnih mjesta, povećanje izvoza, povećanje konkurentnosti subjekata malog gospodarstva, te sveukupni razvoj i afirmaciju poduzetništva i obrta, kazao je u izjavi za medije Josip Tomičić iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, naglasivši pritom kako se poticajna sredstva u 2015. godini dodjeljuju kroz jedanaest projekata.

Od ukupnog iznosa dodijeljenih sredstava, najviše sredstava, čak 1.381.823,27 maraka namijenjeno je za jačanje konkurentnosti tehnoloških suvremenih subjekata, što je i jedna od novina u ovogodišnjem programu. Poticaj novonastalim subjektima malog gospodarstva iznosi 776.518,27 maraka, poticaj ženama poduzetnicima 441.780,82, a mladima 399.194,65 maraka.

Za poticaj tradicionalnim i starim obrtima namijenjen je iznos od 397.036,62 maraka, dok je za tehničko usklađivanje (uvođenje ISO, HACCO i osiguranje CE znaka) osigurano 303.540,80 maraka.

Poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama iznosi 135.150,00 maraka, unapređenju institucijske poduzetničke infrastrukture 77 000 maraka, a projektima koje financiraju EU i drugi inozemni donatori 137.850,00 maraka. Za poticaj inovatorima-pojedincima namijenjene su 42 000, dok je za stipendiranje učenika koji se obrazuju za tradicionalne stare obrte i za deficitarna zanimanja osigurano 58 000 maraka.

Za dodjelu sredstava podnesene su 1 344 prijave. Najveći broj prijava podnesen je iz Sarajevske županije – 226, a najmanje iz Hercegbosanske županije – svega njih 24. Najveći broj korisnika sredstava po rang listi dolazi iz Unsko-sanske, a najmanji iz Hercegbosanske županije.

Jedan od korisnika sredstava Ilija Milić iz tvrtke Karta d.o.o. Kupres zahvalio je spomenutom ministarstvu na dodijeljenim sredstvima koja će njegova tvrtka utrošiti za nabavku strojeva za izradu papirnih vrećica. Po njegovim riječima, dodijeljena sredstva omogućit će njegovoj tvrtki da osigura veću konkurentnost na tržištu te otvaranje novih radnih mjesta. Osim toga, tvrtka svoje proizvode izvozi u zemlje regije, a uskoro planira izvoziti i u zemlje EU.

Inače, Karta d.o.o. bavi se proizvodnjom papirne ambalaže, a od spomenutog ministarstva je dobila sredstva u iznosu od oko 20 000 maraka.

Direktorica Elektrotehničke škole za energetiku iz Sarajeva Samira Karamehić izjavila je kako će njezina škola iznos od 6 000 maraka, zajedno sa svojim sredstvima, utrošiti na opremanje posebnog laboratorija.

Potpisivanje ugovora Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta s korisnicima sredstava trajat će do 18 decembra.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno