Politika

Čestitka za 27. juli – SPU BIH Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradska organizacija stranke penzionera/umirovljenika Bosne i Hercegovine Grada Zenica, svim građanima Bosne i Hercegovine čestita 27.juli, Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine.

Pošto smo mi ljudi koji sve brzo  i olako zaboravljamo, Gradska organizacija Stranke penzionera/ umirovljenika  BIH Grada Zenica, podsjeća na veoma bitne hisorijske činjenice  iz vremena 27.jula 1941.godine  kada su ustanici, gerilski  odredi Bosanske Krajine uz pomoć građana  iz okolnih  mjesta, izveli oružanu akciju i  napali i zauzeli Drvar i Bosansko Grahovo. Tada su uništili žandarmerijske  stanice Oštrelj, Manastir, Rmanj, Potoke i Grkovce i pri tome su razbili nekoliko manjih odreda ustaša, žandarma i domobrana, koji su pokušali da od Srnetice, duž željezničke pruge, prodru u Drvar.  Kasnije, krajem jula i početkom avgusta 1941. godine narodni ustanak, pod rukovodstvom pokrajinskog komiteta Komunističke partije Jugoslavije za Bosnu i Hercegovinu, je dobio masovne razmjere i proširio se na Istočnu Bosnu i Hercegovinu i šire.

Ovaj značajan datum u historiji Bosne i Hercegovine nepravedno se danas zapostavlja.  Sve više se javljaju razni faslisifikatori  i revizionisti historije Bosne i Hercegovine i revolucionarnog opštenarodnog otpora  protiv tadašnjeg okupatora i domaćih izdajnika, što nerijetko radi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik, svojatajući ove svijetle i značajne akcije svenarodnog otpora i  pripisujući ih isključivo srpskom narodu. Zaista sramotno i suludo, bez prave argumentacije.

Zato Gradska organizacija Stranke penzionera/umirovljenika  BIH Grada Zenica, ovom čestitkom želi odati počast i priznanje našim najboljim sinovima koji su dali svoje živote tokom drugog svjetskog rata ali i onim rijetko živim želi da se zahvali na doprinosu u borbi za oslobođenje u Drugom svjetskom ratu. Nikada se i nikome ne ponovilo,  uz napomenu i obavzu da se nikada ne zaboravlja svoja hitorija , jer građani i narodi koji ne znaju svoju historiju , nisu  ni zaslužli  ni da uživaju u njenim plodovima.

Smrt fašizmu !



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno