Nogomet

Česta imena bh. klubova: 32 Mladosti, 20 Sloga, 15 Boraca, šest Željezničara

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sedam rangova bh. seniorskog fudbala tačmiči se 519 klubova u čak 45 liga. Među njima je mnogo sličnih, ali i potpuno istih. Tako, ove sezone u Bosni i Hercegovini postoji 32 kluba koja se zovu Mladost, pa zatim 20 Sloga, 15 Boraca, 12 Jedinstava i po deset Omladinaca i Rudara – primijetili su na Facebook stranici “Od Kulina Bana do Olivera Kahna”.

Tu je i po devet Budućnosti i Sloboda, po osam Bratstava, Napredaka i Poleta, čak šest Željezničara i četiri Partizana! Imamo i tri Crvene Zvijezde, tri Zvijezde, tri Hajduka i tri Lokomotive.  

Posmatrajući imena, očigledno je da jugoslovenska komunistička zaostavšina još ima jak utjecaj, barem kada je riječ o imenima fudbalskih klubova.  

Nogomet ili fudbal?

Međutim, nisu svi ni fudbalski. Ima i nogometnih. Precizno: 345 fudbalskih klubova i 123 nogometna kluba u raznim ligama širom BiH. Tu je i 19 hrvatskih nogometnih klubova (HNK).  

Zanimljive su i skraćenice među nazivima klubova, pa tako postoje: GOŠK, HAŠK, MIRI, SAŠK, TOŠK, UNIS, VSK, BKB, BSK, BUK, Famos, DSK i FSA… Čak 17 klubova ima skraćenice u svom imenu dok 41 ima brojeve u nazivu.  

Autor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno