Ljudi

“C’est la vie” Abida Jarića podijelila prvu nagradu časopisa “Avlija”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na 12. međunarodnom konkursu/natječaju časopisa „Avlija”iz Rožaja (Crna Gora) za najbolju neobjavljenu pjesmu i priču u regionu za 2022. godinu na bosanskom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku, priča „C’est la vie” podijelila je prvu nagradu u konkurenciji kratke priče.

Pobjedničke priče i pjesme biće objavljene u 24. broju časopisa „Avlija” kao i na portalima Avlija.me i Konkursiregiona.net.

Ovo je dvadeset osma nagrada koju je, do sada, ovaj književnik dobio na domaćim i međunarodnim konkursima/natječajima za kratku priču.

Inače, prošle godine iz štampe su izišle Jarićeve dvije knjige. „Majstor bakrenih cvjetova”  među  koricama čuva dvadeset šest nagrađenih priča i  „Düsterwald” – dramatizirana priča.

Obje su, u okviru programa Mjeseca knjige, promovirane u Tomislavgradu, Bugojnu i Travniku.

 

ABID JARIĆ                                    C’est la vie

– Kako si Đuliću? – upita čovjek prilazeći stolu i prstima pređe kroz prilično dugu, urednu kosu.

Onaj za stolom se i ne pomjeri. Nastavi promatrati mladića za susjednim stolom koji je žderao svoj komad polupečena mesa iz koga se cijedila krv.

Možda mi se samo čini? Bit će da je to samo krvavi trag zalazećeg sunca na njegovom nožu, zar ne Gusti? –  kao za sebe reče i dugokosom pruži ruku.

Šta ti se čini, Đuliću? Ti uvijek vidiš ono što drugi ne mogu ni usniti – promuklim glasom izgovori pridošlica i sjede za stol. – Nisi se nimalo promijenio, a gotovo je deset godina otkako smo se zadnji put napili – i glasno se nasmija.

Ovo iznenadno remećenje tišine konobarica shvati kao poziv pa brzo doleprša.

Gospodin želi? – priđe Gustiju i golo koljeno prisloni uz njegova leđa.

Jedan osmijeh u narandžinom soku – urođenim šarmom zacvrkuta i namignu joj.

Žalim, osmijeh smo zaledili. Mogu Vam jedino donijeti frišak narandžin sok – sladunjavo reče i  odlazeći pokloni mu jedan dugačak pogled.

Zna li Višnja za ovo? – radoznalo mu se obrati Đulić.

Jedan trak zalazećeg sunca probi se kroz prozorsko staklo i zaigra na Đulićevom licu.

– A ti, izgleda, ništa nisi čuo? Nema je kao što vidiš – i visoko podiže obrve kao i uvijek kada je svom licu htio dati ozbiljan izgled.

– Šta sam trebao čuti? I kako da čujem? Rupe u kojima sam bio posljednjih deset godina daleko su od ove raskoši u kojoj ti uživaš. Ja sam, svo ovo vrijeme, po evropskim trgovima morao  slikati najrazličitije njuške koje čovjekova mašta može izmisliti i to samo da bih preživio.

Polahko, druže – pomirljivo izgovori Gusti. – Imamo nas dvojica još mnogo toga jedan drugom ispričati. C’est la vie, što bi rekla Višnja.

–  Napustila te, dakle? – tiho će tjerajući muhu koja mu je već dugo zujala oko uha.

Da, napustila me, zauvijek. Umrla je.

Dok  je ovo govorio gotovo je počeo galamiti tako da su radoznali pogledi malobrojnih gostiju krenuli ka njihovom stolu. Čak je i mladić za susjednim stolom prestao žvakati posljednje komade polukrvavog mesa. Rukavom kariranog sakoa brisao je umašćena usta.

Konačno je Đulić brzim pokretom uhvatio muhu i zgnječio je među prstima.

– Srce?

– Ne, rak. Da si je bolje poznavao, znao bi da je ona bila žena bez srca jer nikada nikoga nije  mogla iskreno voljeti. U njenom životu nije postojao jedini. Zato je dugo skrivala bolest u sebi. Ljubomorno ju je čuvala od tuđih očiju.

– Da, da razumijem – promrmlja Đulić.

– Šta razumiješ?

– To kad ti se vlastita bolest počne dopadati – sa nekim bolećivim smiješkom jedva izgovori.

Onda je naglo ustao. Za njim odmah i Gusti.

– Znaš li šta me muči? – šapnu mu Gusti dok su se rastajali – ja nemam nijednu fotografiju iz njene mladosti, a volio bih je imati.

Neće proći dugo, a na Gustijevu adresu doći će jedna  koverta sa pečatom pošte u Grazu. Kad ju je otvorio, sa crno-bijele fotografije  gledali su ga jedan odrasli dječak u kome je prepoznao Đulića i jedna djevojčica koja je tek ušla u djevojaštvo. Na poleđini je pisalo:

Mojoj jedinoj ljubavi – Đuliću od Višnje.

Sarajevo, Bjelave 1986.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno