Info

Češka razvojna agencija i CARE pokrenuli novu inicijativu za podršku najranjivijim kategorijama stanovništva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Češka razvojna agencija i CARE pokrenuli novu inicijativu za podršku najranjivijim kategorijama stanovništva – Udruženje građana “Budućnost” iz Modriče 2000. godine otvorili su sigurnu kuću u toj općini kako bi pomogli ženama i djeci koji su pretrpjeli bilo koji oblik nasilja. Od tada do danas, u sigurnoj kući boravio je veliki broj žena i djece ali novca za renoviranje i ulaganje u prostor nije bilo. Sve do 2018. godine kada je Udruženje apliciralo za novi projekat Češke razvojne agencije i CARE International. Jelena Mišić iz Udruženja tvrdi da će kroz ovu inicijativu uspjeti obnoviti veliki dio onoga što je neophodno.

“Predloženi iznos za našu organizaciju je 12 500 KM i novac ćemo usmjeriti za sanaciju stolarije i za krečenje. Za naredni period još uvijek se pregovara, nemamo tačan podatak, ali pretpostavljamo da će biti oko 20 000 KM. Nadam se da ćemo moći nastaviti raditi s ovom populacijom i širiti naše kapacitete. Ovakav projekat nam mnogo znači, rijetko koji donator daje sredstva za sanaciju objekata. Svi imaju razumijevanja za ovu populaciju, ali konkretno za infrastrukturu nema baš toliko razumijevanja kao ni sredstava“ – istakla je Jelena Mišić iz Udruženja građana „Budućnost“ Modriča.

Sličnog mišljenja je i Dragan Joković, direktor UG „Otaharin“ iz Bijeljine koje se bavi promocijom obrazovanja romske populacije. Kaže da će grant od 16 000 KM usmjeriti, među ostalim, na zapošljavanje Roma u Bijeljini.

„Mi smo u ovoj prvoj fazi aplicirali za ravoj našeg socijalnog preduzeća odnosno plasteničke proizvodnje i za razvoj jedne nove usluge, a to je radno okupaciona edukacija za naše korisnike koji bi prvi put da se zaposle. Voljeli bismo im pružiti priliku da kroz stručnu obuku i pripremu razviju lične kompetencije da budu konkurentni na tržištu. To je nešto što vidimo da nedostaje u našem društvu“ – pojasnio je Joković.

Nemogućnost institucija vlasti u BiH da osiguraju adekvatnu socijalnu zaštitu marginaliziranim i socijalno ranjivim kategorijama stanovništva, rezultiralo je  činjenicom da sve te kategorije nerijetko zavise upravo od organizacija civilnog društva, koje su im često jedini izvor edukacije, zaštite i pomoći.

Upravo zato, inicijativa za podršku najranjivijim kategorijama stanovništva implementira se u saradnji sa 7 bh.  nevladinih organizacija s ciljem da one povećaju broj svojih usluga prema krajnjim  korisnicima.

„Projekat je podijeljen u tri faze, a današnji sastanak u Bijeljini označava početak odlične saradnje koja će trajati tri godine. Za prvu fazu projekta je izdvojeno oko 350 000 KM, a ukupan projekat vrijedi 1 650 000 KM. Nadamo se da ćemo finansijskom podrškom, a skupa sa našim partnerima, pomoći ugroženim kategorijama kao što su LGBTIQ populacija, Romi, žene žrtve nasilja, osobe s poteškoćama“ – istakao je projektni menadžer CARE International Branislav Tanasijević.

Inicijativu za podršku najranjivijim kategorijama stanovništva implementira CARE International uz finansijsku podršku Češke razvojne agencije i CARE Češka, a u saradnji sa Amica Educa Tuzla, UG „Budućnost“ Modriča, Udruženje Duga, UG „Otaharin“, Sarajevski otvoreni centar, Udruženje oboljelih od celebralne paralize i distrofije Goražde i UG „Nešto više“ Istočno Sarajevo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno