– Idemo u dobrom pravcu i ne bismo da napravimo pogrešan korak. Ići ćemo na to da školska godina ne počne prvih dana septembra, već da idemo od 15-og u školama. Vidjet ćemo hoćemo li se sutra dogovoriti. Ne bismo da uradimo pogrešan korak – kazao je Čerkez.

Sanjin Musa, šef Epidemiološke službe zavoda za javno zdravstvo FBiH, je naglasio da bi otvaranje škola u punom kapacitetu značilo ogroman rizik od širenja COVID-19. Dodaje da kod polaska škole bi se primjenjivala određena pravila, a neki od njih da nema velikog odmora, da časovi traju po 30 minuta.

– Početak školske godine je jedna od najvažnijih tema u ovom trenutku, ali vidjet ćemo s kantonalnim ministarstvima. Osvrnuo bih se na srednje škole, bilo bi dobro da učenici prvih razreda idu u učionice radi upoznavanje profesora, nove sredine – rekao je Čerkez.

Osvrnuo se i na rad nargila barova kazavši da inspekcije rade fantastičan posao. Rekao je da će se ova djelatnost pratiti, jer je u nargila barovima problem promjene crijeva i to što se ne drži distanca.