Biznis

Ceremonija u Vranduku: Strabag i Končar KET počeli gradnju HE Vranduk

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ceremonija u Vranduku: Strabag i Končar KET počinju gradnju HE Vranduk – Zajedničko preduzeće, joint-venture, austrijskog Strabaga i hrvatskog Končara-KET, ozvaničilo je danas početak radova na 19,6 megavata MW hidroelektrani Vranduk kod Zenice.

Zvaničnom početku radova u Vranduku prisustvovali su zvaničnici više bh. nivoa, od predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH Denisa Zvizdića, pa do premijera Federacije Fadila Novalića i mnogih drugih…

Vranduk  je prvi poslijeratni hidroakumulacioni projekat Elektroprivrede. Očekuje se da će na godišnjem nivou proizvoditi 100 gigavat-sati električne energije GWh , te utjecati na smanjenje zagađenja i emisija karbon-dioksida.

Glavni konstrukcijski ugovor je težak 112.3 million KM (64.6 miliona amričkih dolara ili 57.4 miliona eura) euro), a potpisan je između EPBiH, Končara i Strabaga u januaru ove godine. Ranije, u konkurenciji za gradnju su bili – slovenački Riko i bh. Euroasfalt, pobjednički Strabag i Končar inžinjering za energetiku i transport (Končar – KET), turski Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret, kineski Dongfang Electric Corporation i italijanski Cooperativa Muratori & Cementisti.

Evropska banka za obnovu i ravoj EBRD i Evropska investicijska banka EIB (The European Bank for Reconstruction and Development –  European Investment Bank) najavili su kreditiranje od 63.5 miliona eura (71.4 miliona dolara) za finansiranje projekta.
Izvršni direktor Elektroprivrede za kapitalne investicije Senad Salkić na otvorenju manifestacije je kazao kako je gradnja HE Vranduk investicija kojom bi se osigurala energetska stabilnost.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džinđić je u svome obraćanju istakao kako je manje od 50 posto iskorištenosti hidropotencijala u BiH.

“Ovo je prvi značajniji projekat koji Elektroprivrede realizira nakon višegodišnje pauze. Hidropotencijal naših rijeka nije dovoljno iskorišten, a korištenjem ovog potencijala je moguće proizvesti 22.000 gWh električne energije godišnje. Planovi se ne završavaju sa Vrandukom, imamo projekte koji će se još realizirati u budućnosti”, istakao je Džinđić.

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić je kazao kako jeenergetska nezavisnost od velikog značaja za BiH.

“Naša osnovna strategija jest očuvanje energetske nezavisnsoti. Zadovoljstvo mi je što je u FBiH završen ovaj korak, a imamo ih još pripremljenih. Ovdje želim pohvaliti Elektroprivredu koja je među najuspješnijim firmama i generator industrijskog napretka u BiH. Početak radova otvara nove investicijske poslove u BiH”, izjavio je Novalić.

Obnovljivi izvori energije danas su najpopularniji u svijetu i težnja je BiH da poveća procenat korištenja ovog vida električne energije.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, je u svome govoru kazao kako će HE Vranduk pomoći lokalnoj zajednici i pomoći na podizanju energetskih i ekonomskih parametara BiH.

“Svjesni smo potencijala kojim raspolaže BiH. Ovaj projekat će biti nova kockica u ekonomskom razvoju BiH. Svi parametri su u porastu i govore o ekonomskom razvoju BiH, a za to su zaslužne kompanije poput Elektroprivrede i Vlada. Izgradnja ovakvih projekata će povećati konkuretnost BiH u regionu”, poručio je Zvizdić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ozvaničio je početak radova.

“Čini mi se da svi mi koji smo posvećeni BiH trebamo da predočimo da se vizije pretvore u akciju. Dosta je postignuto u proteklih nekoliko godina, među kojima i kontinuirani ekonomski rast i realizacija brojnih projekata. Pokrenuli smo BiH u pravom smjeru. Naredna godina treba biti obilježena masovnom izgradnjom infrastrukture. Ovo je samo jedan u nizu projekata koji će BiH pretvoriti u veliko gradilište”, izjavio je Izetbegović.

On je dodao da je BiH spremna za brži razvij te čestitao investitorima na početku izgradnje HE Vranduk.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno