Zenica

Centralni program u povodu Lejletu-l-Bedra u džematu Broda

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralna manifestacija Medžlisa IZ-e Zenica, u povodu obilježavanja Noći Bedra, održana je u džematu Broda, nakon teravih namaza, uz prisustvo velikog broja džematlija.

Program su izveli imam džemata hfz. Sead ef. Šahinović, hfz. Tarik Karalić, mujezin Muhamed Karalić, hfz. Fahir ef. Arnaut, a izuzetno nadahnuto predavanje o Bedru održao je izaslanik glavnog imama hfz. Amir ef. Kaknjo, imam džemata Trgovišće.

Nakon proučenog ašareta, dijelova mevluda i kasida, hfz. Amir je prenio selame glavnog imama mr. Jakub ef. Salkice, i uputio nekoliko divnih poruka koje crpimo iz događaja na Bedru.

Bitka na Bedru nije pljačkaški pohod, nego namjera Poslanika i ashaba da uzvrate na nepravdu koju su doživjeli progonom iz Meke. Naglasio je izuzetnu požrtvovanost Poslanika a.s. i ashaba, Poslanikovo strateško djelovanje, komandovanje i vođenje zajednice muslimana, i spremnost ashaba na žrtvovanje.

Poslanik a.s. i ashabi učinili su ono što je bilo u kapacitetima njihovih mogućnosti, pa je Allah dž.š., iz svoje milosti poslao meleke, koji su pomogli muslimane na Bedru. Muslimani moraju činiti ono što mogu, pa se onda nadati Allahovoj milosti i pomoći. Velika poruka Bedra jeste da se mora biti odano i poslušno Allahu dž.š., Poslaniku a.s. i našimpredvodnicima.

Mora se istači da su domaćini opravdali svoju ulogu. Sve džematlije su počašćene sokovima i slatkišima, kako je to naša tradicija, a svoj doprinos u tom pogledu, dali su dječaci i djevojčice ovoga džemata. Druženje je nastavljeno nakon programa u suterenu džamije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno