Biznis

Centralna banka: Potvrđen kreditni rejting BiH

Centralna banka: Potvrđen kreditni rejting BiH – Bosna i Hercegovina je, pored najmanjih vanjskih zaduživanja, zemlja s jednim od najlošijih rejtinga – ‘B’ sa stabilnim izgledima.

Međunarodna agencija Standard and Poor’s potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine “B” sa stabilnim izgledima, saopćeno je iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Rejting se bazira na činjenici da zemlja ima stabilan ekonomski rast, koji omogućava rast prihoda od indirektnih poreza koje Bosna i Hercegovina koristi za servisiranje vanjskog duga te da je relativno nisko zadužena, i to uglavnom pod koncesionalnim uvjetima.

Ova ocjena je bazirana na stabilnoj fiskalnoj poziciji zemlje te procjenom da će budžetski deficiti ostati na istom nivou i tokom perioda smanjenog finansiranja iz vanjskih izvora, ističu analitičari agencije Standard and Poor’s u obrazloženju, koje prenosi Centralna banka Bosne i Hercegovine.

Najveća ocjena ‘AAA’
Kreditni rejting se kreće od ocjena “AAA”, što je potvrda najviše procjene kreditnog rejtinga, odnosno “CCC”, kao izraz najnižeg kreditnog rejtinga.

U regiji najviši kreditni rejting ima Hrvatska – “BBB” s opadajućim prognozama, a slijedi je Srbija – “BB” uz stabilne prognoze, te Makedonija i Crna Gora – “BB”.

Bosna i Hercegovina je, pored najmanjih vanjskih zaduživanja zemlja s jednim od najlošijih rejtinga, “B” sa stabilnim izgledima, uz komentar da je bh. ekonomija izuzetno špekulativna i da se preporučuje značaj oprez kod odlučivanja o investiranju.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem