Biznis

Centralna banka BiH: Smanjen broj krivotvorina konvertibilne marke u prošloj godini

Centralna banka BiH: Smanjen broj krivotvorina konvertibilne marke u prošloj godini- U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine u 2020. godini registrovano je manje krivotvorenih novčanica i kovanog novca konvertibilne marke u odnosu na 2019. godinu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U prošloj godini je, od ukupnog broja novčanica koje su došle na vještačenje u Centralnu banku BiH, registrovano 410 komada krivotvorenih novčanica konvertibilne marke, što je za 9,49 odsto manje u odnosu na 2019. godinu te 729 komada krivotvorenog kovanog novca konvertibilne marke, što je za 36,94 posto manje u odnosu na godinu ranije, saopšteno je.

Od ukupnog broja krivotvorina konvertibilne marke u 2020. godini, najviše je bilo u apoenu od 50 KM (185 komada), zatim od 100 KM (129 komada) te u apoenu od 20 KM (77 komada). U pogledu apoenske strukture krivotvorenih kovanica, najviše je krivotvoren apoen od jedne KM (660 komada), zatim od pet KM (66 komada), a najmanje apoen od dvije KM (tri komada).

U 2020. godini, registrovano je i 925 komada krivotvorenih novčanica ostalih valuta, od čega najviše novčanica eura i to 679 komada.

Iz Centralne banke BiH su podsjetili da se krivotvorene kovanice od autentičnih mogu razlikovati vizuelno te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i slično.

Ukoliko se desi da građani posumnjaju da se kod njih nalazi krivotvorena novčanica i kovanica, mogu je predati organima ministarstava unutrašnjih poslova. Detaljnije informacije o zaštitnim obilježjima dostupne su i na web-stranici Centralne banke BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem