Biznis

Centralna banka BiH pojasnila: Evo kako prepoznati novčanice konvertibilne marke koje (ne)će biti povučene

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povećat će se nivo kvaliteta novčanica u opticaju, jer će se novčanice koje se povlače iz opticaja zamjenjivati s novim novčanicama visoke kvalitete, ističu iz Centralne banke BiH.

Od 1. januara iduće godine iz opticaja se povlače određene novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i 100 KM puštenih u opticaj u periodu od 1998. do 2009. godine, a Centralna banka Bosne i Hercegovine je pojasnila danas na koji način se mogu vrlo lako prepoznati one koje ostaju u opticaju.

– Novčanice apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i 100 KM koja će ostati u opticaju imaju uspravnu mikrooptičku zaštitnu nit “Motion™”.

Novčanice koje se povlače iz opticaja nemaju ovo zaštitno obilježje, te se na osnovu te lako uočljive vizuelne razlike može lako utvrditi da li se radi o izdanju koje će ostati u opticaju, ili o izdanju koje će prestati biti zakonsko sredstvo plaćanja sa 31. decembrom 2024. godine – naveli su iz Centralne banke BiH.

Novčanice koje se povlače iz opticaja i prestaju biti zakonsko sredstvo plaćanja od 1. januara 2025. godine možete vidjeti na ovom linku. U fotografiji ispod možete vidjeti primjer.

Zamjenu novčanica od 1. januara 2025. godine do kraja te godine obavljat će komercijalne banke u Bosni i Hercegovini. Nakon toga zamjenu će obavljati Centralna banka BiH, i to deset godina, odnosno do 31. decembra 2035.

– Povlačenjem novčanica apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i 100 KM puštenih u opticaj u periodu od 1998. do 2009. godine povećat će se nivo kvaliteta novčanica u opticaju, jer će se novčanice koje se povlače iz opticaja zamjenjivati s novim novčanicama visoke kvalitete.

U opticaju će ostati samo novčanice koje posjeduju identičnu i unaprijeđenu zaštitu od krivotvorenja, što će olakšati provjeru autentičnosti za javnost, osoba koje obavljaju ručnu obradu novčanica, kao i na uređajima za prijem i obradu novčanica – istakli su iz Centralne banke BiH.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno