Biznis

Čemu nas priča o McDonald’su može naučiti

Čemu nas priča o McDonald’su može naučiti – Poslovni model jednog od najuspješnijih franšiznih sistema temelji se na nekoliko jednostavnih principa. Šta je zaslužno za globalni uspjeh McDonald’sa?

Principi na kojima je McDonald’s izgrađen vrlo lako mogu da se primijene na bilo koji biznis ili franšizni sistem na svijetu. Šta se, dakle, može naučiti od ovog američkog giganta, koji pod svojim brendom ima mrežu od gotovo 40.000 restorana u 119 zemalja, donosi Franchising.rs, portal ideja za preduzetnike.

1. Dosljednost

Sasvim je svejedno gdje se nalazite – u Americi, Australiji ili Evropi – jer, kad uđete u McDonald’s, vi ste na „poznatom terenu“, i tačno znate šta ćete dobiti na tanjiru. Iskustvo iz bilo kog McDonald’s-a na svijetu je više-manje isto – po pitanju menija, pakovanja za hranu ili dizajna enterijera.

Još od 1961. godine, kada je osnovan McDonald’s-ov Hamburger University, dosljednost, unificiranost i strogo praćenje poslovnih procedura – po pitanju usluge, kvaliteta i čistoće – prenose se kao osnovne vrijednosti sistema. Obuku prolaze svi McDonald’s-ovi primaoci franšize i njihovi radnici, a istraživanja potvrđuju da zaposleni u McDonald’s-u pokazuju mnogo veću produktivnost.

2. Graditi brend

McDonald’s je uradio majstorski posao kada su promocija i izgradnja brenda u pitanju – i „zaraznim“ sloganima kao što je I’m Loving It i logom koji podseća na „zlatne lukove“, ali i osećajem da je McDonald’s – sveprisutan.

Iako većina lojalnih mušterija McDonald’s-a zna da na tržištu postoje bolji proizvodi, veza koju su uspostavili skoro je neraskidiva – mnogi od njih ovaj brend vezuju s prijatnim uspomenama iz djetinjstva. Stoga bi i danas rijetko ko od njih svoju ljubav prema pomfritu ili čizburgeru iz McDonald’s-a mijenjao za proizvode nekog drugog lanca.

3. Preuzeti rizik

Iako je dosljednost temeljna vrijednost McDonald’s-a, kompanija ne bježi od rizičnih poteza i poigravanja s menijem. Prvobitno, u ponudi su bili samo hamburgeri, čizburgeri, pomfrit, šejkovi i bezalkoholna pića. Tokom godina, međutim, napravljen je poseban meni za doručak, uveden je Happy Meal, salate, McNuggets, kao i obilje drugih obroka koji su dobijali prefiks „Mc“.

Naravno, pojedine novine su prošle neslavno – McLobster ili McPizza jesu bili promašaji, ali kompanija brani svoj stav da bez preuzimanja rizika, nema ni napretka. To nas, zapravo, dovodi do sljedećeg principa…

4. Prilagoditi se ukusu potrošača

To što je McDonald’s spreman da preuzme rizik govori da su u kompaniji svjesni koliko je važno prilagoditi se potrebama i željama kupaca. Lanac je, recimo, ukinuo Super Size obroke i počeo da uvodi zdravije opcije kako su pristizale generacije zahtjevnijih mušterija.

Pored toga, kompanija je bila spremna da na određenim tržištima neke od svojih prepoznatiljivh specijaliteta priprema po lokalnoj recepturi, povlađujući ukusu lokalnih potrošača (Indija, Japan).

Najveći ustupak desio se, pak, davne 1975. Tada je jedan McDonald’s-ov restoran, smješten u blizini vojne baze u Arizoni, ponudio drive-thru opciju za vojnike, budući da im nije bilo dozvoljeno da napuštaju vozilo dok su u uniformi.

5. Savršeno umijeće cross-selling-a

Kada vas u McDonald’s-u pitaju „Želite li i pomfrit uz to?”, znajte da je to je knjiški primjer “unakrsne prodaje”, tehnike koju danas bezmalo koriste svi trgovački sistemi. Cross-selling podrazumijeva da će prodavac, uz proizvod koji ste odabrali, pokušati da vam proda ili ponudi i preporuči drugi, kompatibilni proizvod.

McDonald’s je, bez sumnje, usavršio ovu tehniku, ali, koliko god ovo bio efikasan način za povećanje prodaje, važno je – napominju u kompaniji – imati mjeru.

6. Uočiti i njegovati talenat

Znate li da je 40% visoko pozicioniranih menadžera McDonald’s-a karijeru započelo u kuhinji ili za kasom restorana? To je zato što kompanija zna kako da uoči talenat i „izvuče ono najbolje“ iz svojih radnika. Kad pronađe skriveni talenat, McDonald’s radnika nagradi tako što mu daje mogućnost da stalno napreduje.

Ne samo što to smanjuje troškove zapošljavanja novog kadra, već gradi kompaniju u kojoj radnici znaju posao do tančina i koji su, na kraju dana, izrazito lojalni.

7. Moć filantropije

McDonald’s je, s druge strane, poznat i kao kompanija koja često ulaže u zajednicu i društvo, preko svojih dobrotvornih fondacija Ronald McDonald House Charities, stipendija, prikupljanja novca i mentorskih programa. Kao i mnogi drugi filantropski nastrojeni biznisi, McDonald’s shvata da je i „davanje“ dobro za biznis, prihvatajući jednostavnu filozofiju – ako daješ, vratiće ti se.

Biznisinfo.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem