Zenica

Čelnici Vlade ZDK u posjeti KBZ

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona su tokom posjete zeničkoj Kantonalnoj bolnici (KBZ) razgovarali sa menadžmentom, iskazavši punu podršku aktivnostima na sanaciji i stabilizaciji stanja u toj zdravstvenoj ustanovi. Prema riječima premijera ZDK Miralema Galijaševića, tekući deficit KBZ iznosi oko 16 miliona KM, što se planira riješiti kreditnim zaduženjem, dok bi se dugovanja ove zdravstvene ustanove prema dobavljačima riješila manjim kreditom od oko 2,5 miliona KM. Rečeno je da su ova kreditna sredstva već operativna, te da je do sada plasirano oko pola miliona KM prema nekim dobavljačima koji su duže čekali na naplatu.

U medicinskom dijelu ustanove je zahvaljujući ovim aktivnostima već ukinuta zabrana takozvanog hladnog operativnog programa, a uskoro se očekuju popravke pojedinih važnih uređaja, kao što je CT magnetni uređaj, koji je zbog kvara već duže van upotrebe.  Ministar zdravstva ZDK Bojan Gvozdenović istakao je, nakon posjete KBZ, da je “najvažnije da se, kroz uplate dijela dugovanja, vraća povjerenje brojnih dobavljača i poslovnih saradnika”, s kojima će biti intenzivirana saradnja u skladu s mogućnostima. U Kantonalnoj bolnici Zenica trenuno radi 1.678 zaposlenika. Vršioc dužnosti direktora Rasim Skomorac smatra da ova ustanova nema viška medicinskog kadra, te da je odnos medicinskog i nemedicinskog kadra povoljan.

– U skladu sa vladinim moratorijem na novo zapošljavanje ne možemo planirati nikakav prijem novih uposlenika, a planiramo ubuduće poštovati isključivo preporuke načelnika bolničkih službi, koje će biti provedene kroz konkursne procedure – kazao je Skomorac. Nakon posjete Kantonalnoj bolnici saopćeno je da će Rasim Skomorac ostati na čelu te ustanove dok ne bude provedena kompletna konkursna procedura na rješavanju problema oko imenovanja novog menadžmenta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno