Posuđeno

Čelik protiv svih ili Čelik za sve?

Saopćenje za javnost
Saopćenje za javnost
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Suočeni sa kriminalno-neukim (kvazi)potezima legalnog a nelegitimnog rukovodstva NK Čelik Zenica, smatramo nužnim da se obratimo javnosti i upoznamo ih sa trenutnim stanjem u klubu i centrima moći koji smatraju da imaju ekskluzivno pravo da o njemu odlučuju. Kao što je naš cilj demokratski i transparentni Čelik, tako je i naša borba za isti otvorena i iskrena prema hiljadama pojedinaca koji su nam do sada pružili podršku te ćemo nastaviti prezentirati naša saznanja jer imamo samo jedan cilj – spas našeg kluba.

Već ranije smo pisali o činjenici da je Čelik klub ispresijecan i izmučen političkim utjecajem i kadrovskom politikom oslonjenom na isti koja već posljednjih 20 godina klub sistemski koristi za svoje ciljeve. Bilo da se radi o pukom instaliranju politički podobnih funkcionera ili o internim dogovorima o finansiranju kluba putem prilično nelegalnog sistema uplate sredstava na račune klupske omladinske škole zbog blokade klupskih računa, jasno je da se radi u suprotnosti sa načelima jednog sportskog kluba. Međutim, sada kada se Čelik približava jednom boljem i novijem sistemu kroz našu borbu, javljaju se ideje o gašenju kluba od strane onih koji su ga doveli tu gdje jeste, povlačenju Grada Zenice iz saradnje u budućem sistemu te se od nas zahtijeva da šutimo i “ne talasamo” kako ne bi otkrivali godine i godine zastrašujućeg nerada, neznanja i kriminala.

No nećemo trpjeti, nećemo šutjeti! Ako smo kao članovi ove inicijative za spas Čelika išta čvrsto obećali od začetka ove borbe to je da nećemo i ne smijemo šutjeti. Da nećemo dozvoliti dalje okorištavanje klubom i javnim sredstvima ovog grada, kantona, entiteta i države! Da nećemo zatvarati oči pred očitim manjkom volje da se stvarni problemi riješe od strane onih koji to imaju kao dužnost! Da nećemo pasti na sitnočaršijsku manipulaciju i obećanja da će svima biti bolje ako budemo tiši i manje se bunimo! Da ćemo se časno i silovito boriti da klub spasimo od gašenja i od njega odbacimo zahrđale okove koji ga vuku na dno! Dali smo svoju riječ za to, svakim potpisom pod ponuđenim dokumentom našem klubu i svakim argumentom upućenim u eter nad nama. Mi više nećemo šutjeti!

Ovu borbu vodimo časno i transparentno te smo svjesni da s druge strane stoji oponent dijametralno drugačijih stajališta. Onaj koji je spreman igrati prljavo i spinovati situaciju u svoju korist kao toliko puta do sada. Uzmimo za primjer posljednji sastanak sa frankenštajnskim rukovodstvom kluba o kojem smo transparentno izvijestili – ko snosi odgovornost za sve buduće poteze? Šta ako se usvoji taj famozni statut? Ko je kriv? Grad i njegove zvanične strukture će se kao povući – a sva odgovornost pada na navijače i simpatizere koji su željeli klub koji nije “otet” i “politički privatiziran”?

Trenutno rukovodstvo kluba je tek sada iznijelo skandaloznu činjenicu o nepotpisanom reprogramu duga, te cifru od 10.4 miliona KM duga sa tendencijom rasta. Podaci se kriju, procesi se opstruiraju, opstanak kluba kao da zavisi od šačice onih koji su tu. A kada i oni odu, “otjerani novim statutom” – kraj.

Upozoravali smo na ovu činjenicu da vrijeme izmiče još u martu – pa je proces prolongiran. Upozoravali smo i u junu – pa je rješenje izbjegnuto famoznim manjkom kvoruma. Bez većeg iznenađenja, kraj juna je ponovo bio obilježen novim manjkom kvoruma te famoznim “ramazanskim problemima” v.d. predsjednika Skupštine, gosp. Nihada Pašalića. Upozoravali smo i u septembru kada je isticao mandat Upravnom odboru kluba te i kada smo pisali o novim poreskim zaduženjima kluba za vrijeme njihovog mandata na čelu sa gosp. Senadom Sarajlićem. Upozoravamo sada i u decembru – vrijeme curi i neminovno klub propada u kandžama onih koji ili ne znaju ili ne žele spasiti klub. I kada konačno budu suočeni sa zidom pred gašenje kluba – onda očekuju da će klub “uvaliti” nekome i svaliti krivnju na NGG “Za Čelik” i “zavedeni narod”. Onda neće biti krivi oni koji su Čelik sistemski uništavali 20 godina, već oni koji žele svoj klub ponuditi svim sposobnim ljudima, je li tako gospodo?

Takve ideje i razvoj situacije nećemo dozvoliti. NGG “Za Čelik” se od svog samog nastanka u augustu 2014. god. vodi idejom jedne nesebične borbe bez prikrivenih interesa. Od početka javnog dijela ove inicijative od marta 2015. god. smo napominjali da ne želimo voditi klub, ali da ćemo mu pružiti svu profesionalnu pomoć za implementaciju pratećeg razvojnog plana kluba kao i svih budućih projekata koji klub treba provesti. Čelik dobija s nama visokoobrazovane i iskusne volontere koji će se posvetiti saradnji sa demokratski izabranim rukovodstvom kluba u novom sistemu, ma ko isto činio. U suprotnom, oni koji Čelik smatraju svojom platformom za iživljavanje i bogaćenje imaju čitav naš pokret – navijače, simpatizere i građane ovog grada koji će iskoristiti sva legalna i demokratska sredstva da pokažu svu sramotu i nerad koji okružuju naš klub, te konsekventno i demokratski kazne sve one odgovorne za takvu situaciju.

Da bi Čelik mogao djelovati u svom punom kapacitetu, potrebna mu je podrška članstva, navijača, Grada Zenice, ali i Zeničko-dobojskog kantona, Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona, zainteresovanih privrednih partnera širom Bosne i Hercegovine kao i viših nivoa vlasti kroz pomoć pri restruktuiranju svojih dugovanja, te reguliranju unutardržavne a zatim i prekogranične saradnje. Naš Čelik je građanski projekat privlačan svim poslovnim partnerima, vaš je interesno-oligarhijski osuđen na ucijenjene ili podobne.
Mi nudimo pravila rada regulisana dokumentom po uzoru na evropske klubove koji su se uspješno izborili sa svojim krizama, drugačiji način rada temeljen na dostupnosti, transparentnosti i demokratizaciji procesa sa jasno definisanim prioritetima, razvojni plan urađen po najaktuelnijim standardima iz inostrane prakse i teorije, članove kao pokretačku snagu kluba, vraćanje povjerenja kod navijača i simpatizera, te privlačniji sistem za učešće privrednika, sponzora, odgovornijeg partnera svojoj zajednici i Gradu Zenica i ostalim interesnim stranama. Međutim, svoj dio odgovornosti mora preuzeti i Grad Zenica odnosno rukovodeći funkcioneri istog jer dijele odgovornost za situaciju u kojoj se klub nalazi u proteklih 20 godina, odnosno za velika zaduženja koja su stvorena pod njihovim monitoringom te za odabir nestručnih, nesposobnih i neodgovarajućih ali samo njima podobnih ljudi na pozicije u klubu.
Novi sistem rada ne prebacuje punu odgovornost na članove kluba za sve preuzete obaveze iz prošlosti koje su rezultat mnogo godina nemara, nesposobnosti i zloupotrebe. Budući članovi kluba snose odgovornost za racionalno upravljanje tim klubom kroz obezbjeđenje transparentnog i legitimnog sistema donošenja i provođenja odluka, radu na stvaranju uslova za samoodrživost kluba, a nikako i za zatečeno stanje.

Taj novi sistem rada u klubu ne može funkcionisati bez zvanične institucionalne i finansijske podrške Grada Zenice. Mi se ne borimo protiv zvaničnog učešća grada već onog nezvaničnog – gdje odluke donose oni koji nisu izabrani na neku od zvaničnih funkcija, a raspolažu javnim sredstvima koje smo svi mi zajedno kao građani i porezni obveznici obezbijedili kroz svoje finansijske doprinose. Čak naprotiv – smatramo da Grad treba biti i više uključen u oporavak kluba u demokratskom Čeliku te moraju učestvovati u njegovom oporavku.
Stoga, novi statut se ne može usvojiti bez čvrste podrške Grada Zenice kroz vid zvaničnog dokumenta o budućoj saradnji i nastavku podrške, kako kroz Gradsko vijeće, ma ko imao većinu, kao i kroz instituciju funkcije gradonačelnika, ma ko to bio, da li trenutni gradonačelnik Husejin Smajlović ili neki njegov nasljednik ili nasljednica. Ne sumnjamo u dobre namjere našeg gradonačelnika, no on tu funkciju nosi skoro 12 godina koje istovremeno predstavljaju i najveći dio Čelikove poslijeratne krize. Stoga, njegova politička opcija snosi punu odgovornost za učinjeno, pa tako i za proces oporavka i ispravljanja svojih grešaka.

Jedno je jasno – ovih 20 godina tolerancije nerada i kriminala u klubu je Općina/Grad Zenica indirektno omogućila nevođenjem veće kontrole nad utroškom sredstava grada te (in)direktno postavljajući kadrove gotovo isključivo iz vladajuće stranke koja je u tom momentu bila na vlasti u Zenici. Stoga, mora snositi odgovornost i u rješavanju tog problema kao Grad, a ne skup politički aktivnih pojedinaca.
Šta se može desiti?

Ovaj tekst je postavljen tako da javnost izvijesti o trenutnom statusu naše borbe za novi statut kluba na demokratskim osnovima kojim bi okončala ovaka praksa sistematskog uništavanja kluba. Trenutna situacija je sljedeća:

1) Namjere (ne)legalnog rukovodstva kluba se ogledaju u gašenju kluba kako bi se riješili odgovornosti za nagomilane probleme. Tim putem Čelik bi izgubio sportsko-historijski kontinuitet, takmičenje bi nastavio od Kantonalne lige ZDK te ne bi imao nikakvu poveznicu sa bivšim igračima ili osvojenim trofejima, što je potvrđeno pravnim mišljenjem gosp. Mehmeda Spahe, najvećeg eksperta za sportsko pravo u Bosni i Hercegovini. Opciju gašenja kluba predvodi gosp. Senad Sarajlić tvrdeći da je to najbolje rješenje uz pravno nesuvisle tvrdnje da će Čelik zadržati svoj kontinuitet. Iako smo ga i na sastanku i javno pozvali da dokaže svoje tvrdnje kao što smo mi naše, do sada se nije javno oglasio po tom pitanju svoje “finte”. Da li to njegova stranka pred nadolazeće lokalne izbore zaista ima hrabrosti povući ovaj potez?

2) U slučaju nedovoljne podrške za gašenje kluba, Čelikovi krvnici svoj “izlaz” vide kroz vid usvajanja statuta, te se tako žele riješiti i odgovornosti. “Guranjem novog statuta” u ruke članova kluba i povlačenjem finansijske i institucionalne podrške Grada, svi članovi kluba, a prije svega naša NGG “Za Čelik” bi snosili odgovornost za neminovnu finansijsku propast kluba koja bi ponovo dovela do njegovog gašenja. Kako će Čelik o(p)stati ako mu se ukine finansijska pomoć ili puno korištenje stadiona? Na taj način bi se prikrile godine malverzacija “dizanjem ruku” od kluba, a sva odgovornost bi spala na pleća onih koji su se upravo vodili idejom spasa kluba. Paradoksalno, oni koji su doveli Čelik tu gdje jeste, tako ne bi dalje učestvovali u rješavanju tih problema.

3) NGG “Za Čelik” ne može biti kriva za dugovanja iz prošlosti. Mi nudimo tehničko-profesionalnu pomoć iz oblasti prava, ekonomije, marketinga i strateškog planiranja. Mi nećemo i ne možemo vraćati dugove, koliko god puta nam se do sada “nudilo” da preuzmemo klub u slučaju usvajanja novog statuta.

4) Puna odgovornost je na trenutnom rukovodstvu kluba ali i Grada Zenice koji čine jedinstvenu interesnu grupu. Oni su odgovorni za nagomilavanje dugova do zastrušujućih iznosa. Oni su odgovorni za nepotpis reprograma dugovanja iako ih se upozoravalo na to. Odgovorni su za katastrofalno lošu organizacijsku situaciju u klubu – počevši od jedne od najslabijih omladinskih škola u odnosu na kapacitet kluba, preko lošeg vođenja sportske politike do stalnih problema na organizacijskom planu gdje se Čelik nalazi na dnu ionako niskih premijerligaških standarda. Odgovorni su za odugovlačenje termina u kojem se trebao usvojiti novi statut bez potrebe za prelaznim rješenjima. Tokom proteklog ljeta smo mogli imati usvojen statut, održane izbore i demokratski izabrano rukovodstvo koje bi sa hiljadama navijača i članova vodili klub u boljem smjeru. Sada imamo “blokadu” koja želi da se naša inicijativa ugasi, da se svi vratimo na stadion, a da isti ljudi “rješavaju probleme u hodu”. Kako su to do sada radili, svima je jasno.

5) Ukazivali smo na hitnost u postupanju, kako zbog isteka mandata Upravnog odbora, kako zbog isteka perioda za reprogram duga. Rukovodstvo Grada i kluba, vodeći se jedinstvenom političkom mantrom da će se problem riješiti ignoriranjem i čekanjem, namjerno su odugovlačili, nisu osvajali ostavke članova Skupštine kako bi se obezbijedio kvorum. Sada to ponovo rade tako što će (pre)pisati statut FK Sarajevo za kojeg su i NGG “Za Čelik”, Radna grupa Skupštine ali i Nadzorni odbor kluba utvrdili da nije pravo rješenje.
U skladu sa navedenim, mi nismo i ne možemo biti odgovorni za ovo što se dešava u klubu. Nema upravnog odbora, nema plata, nema planova i prelaznog rješenja čak i ako se usvoji novi statut. Njihova jedina opcija je gašenje našeg Čelika – da li direktno ili indirektno usvajanjem novog statuta, a povlačenjem podrške Grada Zenice. Adresa za žalbu je samo jedna – Grad Zenica koji putem svoje političke pozadine čvrsto drži uzde kluba i izgleda da će ga prije uništiti nego dopustiti da živi u svom punom kapacitetu.
Šta mi možemo učiniti?

Od samog početka, napominjali smo da u proces oporavka kluba, koji se pati sa hroničnim problemima u kojima se nalazi i kojem prijeti gašenje, moraju biti uključeni građani Zenice, navijači i simpatizeri kluba odnosno naša zajednica te klupske strukture i Grad Zenica sa svojim rukovodećim službenicima, jer tim putem ćemo svi zajedno moći izvući klub iz navedene situacije te u budućnosti imati šansu omogućiti da klub iskoristi potencijal iz kapaciteta koji posjeduje. Međutim, za prikrivene iznose dugovanja od preko 10 miliona KM sa tendencijom rasta te nepotpisan reprogram duga prema Poreznoj upravi, jasno je da ne preuzimamo odgovornost. Gospoda u klubu su to znala sve vrijeme, a tek sada su stidljivo iznijela taj podatak. Naša jedina odgovornost, kao budućih članova ovog kluba, je njegova budućnost i to samo pod sljedećim uslovima:
1) Grad Zenica mora preuzeti odgovornost za učinjene greške odnosno aktivno pomagati klub u restruktuiranju i otplati dugovanja. Mora obezbijediti punu saradnju kako bi se ostvarili ciljevi iz strateškog razvojnog plana, a koja se ne ogleda samo u finansijskoj podršci već i u programu otplate i otpisa finansijskih dugovanja. Grad Zenica nas treba povezati sa partnerima s kojima ima višedecenijsku saradnju, a kojima Čelik želi pristupiti sa svojim projektima. Čelik je simbol grada, a ugašeni Čelik ne smije biti simbol jednog površnog i kobnog političkog razmišljanja, kojim bi za takav slijed događaja i učinjenu nepopravljivu štetu odgovorna lica ocrnili Zenicu kao negativan primjer u nogometu zauvijek. Bez podrške Grada, ovaj projekat ne može uspjeti i želimo da to bude kristalno jasno.

2) Svo poslovanje kluba se mora detaljno analizirati kroz temeljitu finansijsku reviziju. Samo punim uvidom u stanje u klubu možemo znati kako riješiti nagomilane probleme. Tu neće i ne smije biti prikrivanja. Klub će biti demokratski organizovan što ne znači da politički aktivne osobe ne mogu učestvovati u njegovom radu, ali definitivno neće više moći raditi suprotno njegovim interesima.

3) Trenutna situacija u klubu je katastrofalna – Upravni odbor ne postoji, Skupština se ne može okupiti, radnici i igrači nemaju plate i doprinose, reprogram nije potpisan, klubu prijeti poreska rata od 200.000 KM mjesečno zbog nemara, kasno je za bilo kakva prelazna rješenja, te se Grad odriče odgovornosti za učinjeno. Vi ste gospodo doveli do toga ignoriranjem, zavlačenjem i skrivanjem. Samo novi statut nije rješenje i bez podrške Grada i viših institucija demokratski Čelik nema budućnost. U suprotnom – ne možemo garantovati nikakav uspjeh, niti možemo biti odgovorni za neuspjeh.

Naše članove inicijative “Za Čelik” nećete vidjeti na nadolazećim izbornim listama gdje će, tobože, pokušati ostvariti lične ciljeve na lovorikama borbe za klub. Nećete nas odjednom vidjeti u organima javne službe kako unovčavamo svoj dosadašnji trud – svi smo realizovani i zaposleni profesionalci koji su već stvorili osnovu za samostalan i kvalitetan profesionalni put stečen vlastitim trudom i znanjem, a ne političkim lobiranjem. Vidjet ćete nas sa opipljivim argumentima u rukama, u TV-emisijama suočenim sa svima koji misle da mogu ugasiti Čelik ili na ulicama podsjećajući na propuste i otpor gašenju kluba kroz mirne i demokratske načine iskazivanja neslaganja. Nismo i nećemo biti kupljeni, nećemo biti uplašeni, nećemo biti okrivljeni za vaše propuste!

Završit ćemo ovaj tekst citatom bosansko-hercegovačkog nobelovca, Ive Andrića: “Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete.”
Robovat ćemo gospodo samo Čeliku, ne i vama! Ovaj put ste suočeni sa građanima koji se ne boje i koji će ukazati na sve vaše propuste! Ne damo Čelik! A svim građanima poručujemo jedno: “Želite li i dalje šutjeti i dozvoliti da nam ugase klub?”



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno