Biznis

Čeka li mlade bolje vrijeme za kupovinu vlastitog stana?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naći stabilan posao, osigurati vlastiti stan, planirati obitelj. Plan je to većine mladih. No, nekad se stvari ne odvijaju kako bismo željeli. Uz ogromnu inflaciju, mladi bez pomoći sa strane, teško mogu preuzeti na sebe rizik tako velikog zaduženja.

Ko od mladih danas može priuštiti vlastiti krov nad glavom, a da, pri tome, ne ugrožava egzistenciju i pristojno živi?

Pitali smo to i građane.

Mogu li mladi u BiH obezbijediti vlastitu nekretninu?

Zbog nemogućnosti osamostaljenja i boljeg zaposlenja, mnogi su otišli van države. Najčešće iseljavaju u Njemačku, Hrvatsku, Austriju, Sloveniju.

“Prije dvije godine odselio sam u Njemačku. Otprilike, sad su iste cijene kvadrata u nekom njemačkom gradiću i u Sarajevu, na primjer”, rekao nam je jedan od takvih mladih iz BiH.

Uprkos tome potražnja za kupovinom nekretnina ne jenjava. Službeni statistički podaci ne odražavaju stvarno stanje na tržištu. Cijene kvadrata dostižu i 4.000 KM, čak u i prigradskim naseljima.

S druge strane, na samo par stotina metara mogu se i dalje naći stanovi koji su u staroj gradnji, a čija cijena ne premašuje basnoslovne cifre.

Cijene su nešto niže u Istočnom Sarajevu, koje postaje sve više atraktivno za kupce.

Izvor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno