Politika

Čehić: Ljudi imaju pravo da znaju kojim se kisikom liječe

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Motiviran medijskim natpisima da su i neke medicinske ustanove Zeničko-dobojskom kantonu nabavljale kisik za liječenje pacijenata od preduzeća koja nisu licencirana za tu vrstu posla, zastupnik u Skupštini tog kantona Ermin Čehić postavio je na današnjoj sjednici zastupničko pitanje nadležnim da prikupe podatke te javnosti odgovore na koji način i od koga vrše nabavke kisika za sve zdravstvene ustanove primarne i sekundarne zdravstvene zaštite u tom kantonu.

-Naša je odgovornost, kao skupštinskih zastupnika, poglavito moja, kao liječnika koji radi u jednoj takvoj ustanovi, da ove insinuacije ili medijske natpise razjasnimo i objasnimo. Jednostavno, stanovnici moraju da znaju kakav kiseonik primaju, kakve lijekove primaju. I ako je nekada došlo do nekakvih problema, da znamo ko je i zbog čega odgovoran. U ovom slučaju riječ je o tome da razlučimo da li se tehnički kiseonik rabi u bolnicama, odnosno domovima zdravlja, pod medicinski kiseonik. Kao što znamo to nije dozvoljeno – upozorio je Čehić.

O tome se, podvlači on, ne može raspravljati te traži u vezi s tim zvaničnu informaciju.

– Hajde da vidimo što to radi Kantonalna bolnica Zenica, što radi bolnica u Tešnju, što rade dijalizni centri…Znate li što znači razlika između tehničkog i medicinskog kiseonika – upitao je Čehić.

Čehić ističe kako postoji mehanizam kontrole, jer se “zna da mora biti licencirani dobavljač i da mora biti medicinski kiseonik“ te da ostaje samo da se utvrdi da li je neko to poštovao ili nije.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić navodi da je to još uvijek “relativno svježa informacija koja treba da bude detaljno provjerena“.

-Ono za što je svi ovog momenta možemo iskoristiti je to da sve osobe koje se bave, koje su nadležne za nabavku kisika, lijekova i ostalih preparata koji se koriste u zdravstvu, povedu dovoljno računa o tome. Mi ćemo u budućem periodu uputiti dopis prema svim zdravstvenim ustanovama, odnosno menadžmentima ustanova, da nam dostave podatke od koga su nabavljali i na koji načini. Ministarstvo zdravstva će poduzeti sve neophodne korake da se razjasni i da nam se takve stvari više ne događaju u budućnosti, a ako je neko to činio u proteklom periodu da odgovara za svoje postupke – rekao je Jupić.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno