Info

CCI: Vrijeme provedeno u radu na sjednicama dovodi u pitanje opravdanost plaćanja tog rada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

CCI: Vrijeme provedeno u radu na sjednicama dovodi u pitanje opravdanost plaćanja tog rada – Broj sjednica koje su kantonalne skupštine održale u 1. kvartalu 2018. godine prilično je mali, samo su poslanici Skupštine USK, svi, bez izuzetka, prisustvovali svim održanim sjednicama „svoje“ skupštine (odnosno, na obje njih).

Po dvije sjednice, kao i Skupština USK, u 1. kvartalu 2018. godine imale su i skupštine BPK, SBK, HNK i K10, ali je broj izostanaka kod njih bio između 3 i 8. Sumarno 41 poslanik kantonalnih skupština, odnosno 14% od ukupnog broja, je već na početku godine odsustvovalo sa bar jedne sjednice kantonalnih skupština. A 11 od njih (5 u ZHK, po 2 u HNK i K10 i po 1 u PK i SBK) nije prisustvovalo nijednoj sjednici u 1. kvartalu 2018.

U svakoj od kantonalnih skupština ima i poslanika koji, u prva tri mjeseca 2018. godine, nisu postavili ni jedno poslaničko pitanje ili podnijeli inicijativu – i nominalno i procentualno ih je najviše u Kantonu 10 (100%, što znači da nijedan od 25 poslanika nije u prva 3 mjeseca 2018. postavio nijedno pitanje), te u ZHK (91%, što znači da su samo 2, od 23 poslanika ove skupštine, postavili poslaničko pitanje u 1. kvartalu 2018).

Iznad 50% neaktivnih, u ovom kontekstu, imaju još i skupštine PK (76%), BPK (60%), TK (54%), USK (53%), a Skupština HNK ima tačno 50% poslanika koji, u 1. kvartali 2018, nisu postavili nijedno poslaničko pitanje ili pokrenuli inicijativu.

Najmanji broj poslanika koji nisu postavili nijedno poslaničko pitanja ili pokrenuli inicijativu imaju Skupština KS – svega 23% (odnosno 8 od 35 koliko ih je u Skupštini) – i Skupština ZDK – 26% (odnosno 9 od 35).

Poslanici Skupštine ZHK, osim što su, u 1. kvartalu 2018. godine, pokazali nizak stepen zainteresovanosti za postavljanje poslaničkih pitanja i pokretanje inicijativa, pokazali su i najniži zabilježeni stepen učešća u diskusijama, u kantonalnim skupštinama, tokom 1. kvartala 2018. godine. Naime, svega jedan poslanik ove skupštine je, u posmatranom periodu, diskutovao o jednoj mjeri koja se pojavila na dnevnom redu. Što znači da je 96% poslanika bilo neaktivno. Manje od polovine poslanika učestvovalo je u diskusijama, po tačkama dnevnog reda i u PK (81% neaktivnih), te, u USK (53% onih koji nisu uzeli učešće u diskusijama).

Najveću zainteresovanost za diskusiju o tačkama na dnevnom redu pokazali su poslanici Skupštine ZDK, u kojoj, u prvom kvartalu 2017. samo dva poslanika nisu učestvovala u diskusijama. Jedina koja je još imala jednocifren broj poslanika koji nisu uzeli učešće u diskusijama o tačkama na dnevnom redu, tokom 1. kvartala 2018., bila je Skupština KS, sa 9 neaktivnih poslanika, u ovom kontekstu.

Nijedan zakon, od razmotrenih u prvom kvartalu 2018., nije došao na prijedlog poslanika.

Amandmanska aktivnost poslanika zabilježena je u TK, ZDK, BPK, SBK i HNK.

A u USK, PK, ZHK, KS i K10 nijedan poslanik nije uložio nijedan amandman, u prvom kvartalu 2017. godine.

Najveću aktivnost i u ovom segmentu pokazali su poslanici Skupštine ZDK – njih 16 podnijelo je 141 amandma.

Učestalost održavanja sjednica skupštine, vrijeme koje se provodi u radu na njima i oko njih, te, rezultati tog rada, ozbiljno dovode u pitanje opravdanost (svrsishodnost i moralnost) plaćanja tog rada. No, za sada samo Skupština Zeničko-dobojskog kantona, zahvaljujući principijelnoj odluci svojih poslanika funkcioniše tako da nijedan njen član (s izuzetkom novog Predsjedavajućeg Skupštine, izabranog 12.4.2017.) nije na platnom spisku Skupštine, odnosno, nije zaposlen u njoj.

Za razliku od ovog čina socijalne osjetljivosti i društvene odgovornosti, poslanika Skupštine ZDK, u skupštinama PK, BPK, SBK, HNK, KS i K10, imaju preko 50% poslanika koji su profesionalizovalo svoj status i primaju redovnu mjesečnu platu od skupštine. Uključujući i mjesece u kojima skupštine tih kantona ne održavaju sjednice.

Centri civilnih inicijativa se pridružuju inicijativi poslanika Skupštine ZDK, koju su, usvajajući Zakon o platama i naknadama u institucijama vlasti u ZDK, uputili svim drugim kantonalnim skupštinama u FBiH, da slijede njihov primjer i, kroz zakonsku proceduru, ukinu profesionalizaciju poslaničke dužnosti i privilegije kao što su „bijeli hljeb“, da bi, i na taj način, pokazali da se politikom ne bave zbog ličnog interesa, nego zbog dobrobiti građana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno