Politika

CCI: Ko koči proces kontrole trošenja javnog novca u ZDK?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kolegijum Skupštine ZDK je 4 puta odbio stavljanje revizorskih izvještaja na Dnevni red Skupštine ZDK čime se opstruira proces razmatranja revizorskih izvještaja na najvišem zakonodavnom tijelu u Kantonu. Od 13 članova Kolegijuma, njih 8 ( Amra Jupić – A SDA, Andrej Kajić – HDZ, Ivo Tadić – HDZ, Vedrana Dugonjić – HDZ, Omer Škaljo – samostalni zastupnik, Ćazim Huskić- SDA, Himzo Smajić- SDA, Sejad Zaimović – SDA) nikada nije dalo glas ZA, da se izvještaji revidiranih institucija ZDK objavljenih u 2021. godini uvrste kao zasebne tačke na Dnevni red Skupštine ZDK. Očigledno je da navedeni članovi Kolegijuma ne iskazuju odgovornost prema građanima, niti želju da doprinesu odgovornijem i transparentnijem trošenju javnog novca.

S druge strane, Vlada ZDK, na čelu sa premijerom Mirnesom Bašićem, je u prethodnih 10 mjeseci, od trenutka kada je Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine (Ured za reviziju) objavio 3 revizorska izvještaja za institucije ovog Kantona, razmatrala 2 revizorska izvještaja (Budžet ZDK i Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK) koja nisu proslijedili Skupštini na dalje razmatranje. Preostali revizorski izvještaj Ministarstva za privredu ZDK, nije se našao na dnevnom redu niti jedne od preko 40 održanih sjednica Vlade ZDK u prethodnih 10 mjeseci.

Poređenja radi, tokom 2021. godine, Ured za reviziju objavio je 3 revizorska izvještaja za identične institucije u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu. Skupština Tuzlanskog kantona je za manje od 4 mjeseca razmatrala sva 3 revizorska izvještaja, dok Skupština Zeničko-dobojskog kantona za 10 mjeseci nije razmatrala niti jedan revizorski izvještaj. Da je 10 mjeseci itekako dovoljan period za razmatranje revizorskih izvještaja govori činjenica da je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine u prethodnih 10 mjeseci razmatrao 41 revizorski izvještaj.

Pozivamo odgovorne osobe, prvenstveno Vladu i Kolegijum Skupštine ZDK da se ponašaju u skladu sa svojim nadležnostima, te preduzmu konkretne korake na uspostavljanju adekvatnog nadzora nad nalazima revizije i implementacijom revizorskih preporuka. Od Vlade ZDK  očekujemo da što prije u skupštinsku proceduru uputi revizorske izvještaje iz 2021., a od članova Kolegijuma Skupštine ZDK da iste stave na dnevni red naredne sjednice Skupštine. Nedopustivo je da revizorski izvještaji iz 2021. dočekaju novi saziv Skupštine ZDK, a konstatovane nepravilnosti, zbog nepostojanja adekvatnog nadzora ostanu neotklonjene.

Projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske. Projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno