Politika

CCI: Kada će Skupština ZDK početi da radi svoj posao?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom sjednice Skupštine ZDK zakazane za 30.05. Centri civilnih inicijativa pozivaju zastupnike Skupštine, da iskoriste svoja prava i u skladu sa datim mogućnostima na navedenoj sjednici pokrenu inicijativu za stavljanje na dnevni red Skupštine tri revizorska izvještaja za institucije ZDK objavljena u 2021. godini, čime bi se omogućilo uvođenje parlamentarnog nadzora nad nalazima revizije u ZDK.

Podsjećamo, Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine do 7. septembra 2021. objavio je sva tri planirana izvještaja za institucije Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i to: Izvještaj o finansijskoj reviziji ZDK za 2020. godinu, Izvještaj o finansijskoj reviziji Ministarstva za privredu ZDK za 2020. godinu i Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2020. godinu. Od tri revidirane institucije nijedna nije dobila čisto pozitivan izvještaj revizora.

Nalazi iz izvještaja su zabrinjavajući, a 8 mjeseci nakon objave revizorskih izvještaja, Kolegijum Skupštine navedene revizorske izvještaje nije stavio na Dnevni red Skupštine, čime je uskratio mogućnost svim zastupnicima da o istima otvore raspravu i dogovore dalje praćenje realizacije revizorskih preporuka. CCI je od početka 2021. godine kontinuirano ukazivao Kolegiju Skupštine ZDK na važnost razmatranja revizorskih izvještaja i postupanja po istim, na način da revidirane institucije budu obavezne implementirati sve revizorske preporuke i o tome izvještavaju Skupštinu Kantona.

Neodgovorno ponašanje, identifikovano u revizorskim izvještajima, kao što su milionske isplate transfera bez jasnih i mjerljivih kriterija, zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme za period duži od 120 dana i zaključivanje ugovora bez provedene procedure obaveznog javnog oglašavanja, pa sve do povećanja plate direktora suprotno pravnim propisima, koja je nakon povećanja iznosila 7.710 KM, zaslužuje uključivanje i reakciju Skupštine.

Kolegijum Skupštine ZDK ne iskazuje očekivanu odgovornost prema građanima ovog kantona i spremnost da doprinese poboljšanju stanja u javnim institucijama i stavi na dnevni red Skupštine revizorske izvještaje, zbog čega se obraćamo i zastupnicima da iskoriste svoje pravo i pokrenu ovu temu unutar najviše zakonodavne institucije Kantona.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno