Politika

CCI: Do kada će kolegijum onemogućavati da Skupština ZDK razmatra revizorske izvještaje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Završena je još jedna sjednica Skupštine ZDK na kojoj zastupnici nisu raspravljali o revizorskim izvještajima, jer pojedini članovi Kolegijuma Skupštine ZDK još uvijek, čak i nakon 10 mjeseci od objave, opstruiraju stavljanje revizorskih izvještaja na Dnevni red Skupštine ZDK. Na ovaj način, ti članovi Kolegijuma Skupštine ne iskazuju očekivanu odgovornost prema građanima ovog kantona i spremnost da doprinesu poboljšanju stanja u javnim institucijama.

S obzirom na ovu neprihvatljivu dinamiku rada Skupštine ZDK i ignorisanje revizorskih izvještaja, čiji su nalazi zabrinjavajući i ukazuju na značajna kršenja i nepravilnosti u radu institucija i trošenju javnog novca, Komisija za borbu protiv korupcije Skupštine ZDK je donijela zaključak kojim se predlaže Vladi ZDK da u što kraćem roku dostavi u skupštinsku proceduru revizorske izvještaje za Budžet ZDK za 2020. godinu i dvije institucije ZDK koje su revidirane tokom 2021. godine (Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK i Ministarstvo za privredu ZDK) kako bi Kolegij Skupštine iste mogao staviti na prijedlog dnevnog reda na prvu narednu sjednicu Skupštine ZDK.

Pošto je izborna godina, neophodno je da Skupština ZDK, kao zakonodavna vlast, što prije reaguje i sustigne zaostatke u radu te najprije razmatra revizorske izvještaje iz 2021. godine a zatim nastavi sa tom praksom i za izvještaje objavljene u 2022. godini, tokom koje je Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine već objavio jedan (za JP Šumsko privredno društvo ZDK d.o.o. Zavidovići). Na taj način će konačno zaštititi interese građana koji su ih izabrali na te funkcije, jer je nedopustivo da uočene nepravilnosti u radu koje je potrebno što prije otkloniti čekaju formiranje novog saziva Skupštine ZDK.

U skladu sa zaključkom Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine ZDK, pozivamo Vladu ZDK da što prije u skupštinsku proceduru uputi revizorske izvještaje iz 2021. godine, a zatim i članove Kolegijuma Skupštine ZDK, koji uporno opstruiraju razmatranje revizorskih izvještaja, da prestanu sa daljim odlaganjem razmatranja revizorskih izvještaja objavljenih u 2021. godini te da konačno reaguju i u granicama svoje nadležnosti preduzmu korake na zaštiti javnog novca, te na taj način omoguće zastupnicima da o istima otvore raspravu.

Projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske. Projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno