Biznis

CBBiH- Povlačenje deviznih rezervi u BiH predstavljalo bi presedan u centralnom bankarstvu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Suština valutnog odbora kao monetarne strategije je da je domaća valuta u potpunosti pokrivena čvrstim valutama, prvenstveno rezervnim valutama, eurima. Odstupanje od tog principa investiranjem u domaće aktive bi potencijalno moglo dovesti do narušavanja povjerenja u valutni odbor uz veoma negativne posljedice po ekonomiju zemlje – naveli su za Fenu iz Centralne banke BiH u komentaru na nedavnu izjavu lidera SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodika.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je na svom twitter nalogu napisao da Centralna banka BiH ima više od 15 milijardi KM investiranih u inostranstvu, a taj novac bi moglo da se investira u domaće obveznice i tako doprinese sanaciji energetske krize i uloži u druge privredne aktivnosti u BiH.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), kako su naveli iz te institucije, u skladu sa najboljim svjetskim praksama, devizne rezerve investira u odgovarajuće visokokvalitetne finansijske instrumente u skladu sa tržišnim uslovima.

“Devizne rezerve, po definiciji, predstavljaju stranu aktivu, sredstva u stranoj valuti, koja se nalazi pod kontrolom monetarnih vlasti, odnosno centralnih banaka, i nalazi se na raspolaganju monetarnim vlastima za potrebe obavljanja njihovih funkcija i zadataka u skladu sa odabranim modelom monetarne politike po kojem funkcionišu. Dakle sam pojam devizne rezerve govori o tome da se radi o deviznim sredstvima koja se zbog svoje prirode drže u devizama u inostranstvu”, navode iz CBBiH.

U skladu sa pravilima valutnog odbora, CBBiH svakodnevno izvršava transakcije kupoprodaje KM čije se poravnanje obavlja preko deviznih računa kod inobanaka. Generalno, centralne banke ne drže devizne rezerve u svojoj domicilnoj valuti, kao ni u zemlji, izuzev ograničene količine gotovine u stranoj valuti koju drže u svom trezoru budući da sa gotovinskim sredstvima ne bi bilo moguće adekvatno obavljati funkcije i zadatke zbog kojih se devizne rezerve i drže.

Svakako veoma značajno pitanje o kojem treba voditi računa, kako naglašavaju iz CBBiH, jeste upravljanje svim vezanim rizicima kojima su devizne rezerve izložene.

“Držanje deviznih rezervi u zemlji, odnosno povlačenje deviznih rezervi u BiH bi predstavljalo presedan u centralnom bankarstvu. U ovom slučaju CBBiH bi morala sve devizne rezerve pretvoriti u gotov novac (novčanice) i kao takve povući u svoj trezor. Sve ovo bi nosilo izuzetno velike troškove kao i ogroman rizik, a što bi u konačnici značajno poljuljalo i sam valutni odbor. BiH je mala otvorena ekonomija i ovakve odluke bi imale katastrofalne posljedice”, naglašavaju iz CBBiH.

Zajednički cilj držanja svih rezervi, kako su dodali, jeste jačanje valutnog odbora, odnosno monetarne stabilnosti kao osnovnog preduslova za razvoj naše ekonomije.

“U tom smislu, CBBiH će se dosljedno držati zakonskog mandata u ostvarivanju monetarne stabilnosti, te i dalje raditi ono što je njeno ovlaštenje, a to je održavanje stabilnosti domaće valute i očuvanje povjerenja u nju”, naveli su za Fenu iz Ureda za komunikacije CBBiH.

Dodik je ovih dana na Twitteru naveo da Centralna banka BiH ima investiranih više od 15 milijardi KM u inostranstvu, od čega je oko 11 milijardi KM investirano u obveznice evropskih zemalja, najviše u Njemačkoj i Francuskoj.

“Očito je da Centralna banka BiH može finansirati druge države, a samo ne može investirati u obveznice BiH i entiteta, čime se šalje loša poruka investitorima. Devizne rezerve služe kao pokriće za KM i ukoliko bi neka od tih zemalja odlučila da blokira sredstva koja je dobila od BiH, bio bi srušen monetarni sistem BiH”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Centralna banka BiH je od kamata zaradila više od 500 miliona eura, što je za toliko više nego što je potrebno za pokriće KM.

“Izmjenama Zakona o Centralnoj banci BiH moglo bi se emitovati konvertibilnih maraka i za taj novac kupiti domaće obveznice te tako doprinijeti saniranju energetske krize i uložiti u druge privredne aktivnosti u BiH. Ako sad nije vrijeme za tako nešto, kada će biti?”,  napisao je Dodik na Twitteru.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno