Info

CBBiH: Kako razlikovati prave novčanice od lažnih

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralna banka Bosne i Hercegovine oglasila o krivotvorenom novcu koji se pojavio u našoj zemlji. Istakli su kako je Centralna banka BiH jedina nadležna za davanje saglasnosti za reprodukovanje novčanica konvertibilne marke, što je regulisano Odlukom o uslovima pod kojima se mogu reprodukovati novčanice i kovani novac konvertibilne marke.

Ovom odlukom utvrđeno je da, bez prethodno pribavljene saglasnosti CBBiH, dvostrane reprodukcije KM novčanica su dozvoljene samo pod uslovom da dužina odnosno širina reprodukovane novčanice iznosi 200% ili više, odnosno 50% ili manje, u odnosu na originalnu veličinu novčanice, jer se smatra da u tom slučaju nema rizika da takva reprodukcija u javnosti može izazvati zabunu da se radi o pravom KM novcu.

“Za bilo koju reprodukciju koja ne ispunjava navedene uslove, potrebna je pismena saglasnost CBBiH. CBBiH niti u jednom slučaju nije izdala saglasnost za izradu i korištenje reprodukcija KM novčanica u stvarnim ili približno jednakim dimenzijama novčanica. Identični uslovi su utvrđeni i za reprodukcije EUR novčanica, od strane Evropske centralne banke. CBBiH posebno naglašava da, bez obzira na natpise koji se nalaze na „filmskom“ novcu, njihovu veličinu, uočljivost, pa i opšti izgled novca, izrada, pribavljanje i stavljanje ovakvog novca u opticaj predstavljaju krivično djelo“, istaknuli su iz CBBiH.

Kada je u pitanju krivotvoreni novac KM uopšte, dalje navode, do sada se pokazalo da su krivotvorine vrlo lošeg kvaliteta, i lako se mogu prepoznati provjerom zaštitnih obilježja. CBBiH poziva građane da se informišu o zaštitnim obilježjima novčanica KM.

Kako izgledaju zaštitna obilježja novčanica pogledajte u galeriji.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno