Info

CARITAS Švicarske sa milion maraka finansira trogodišnji projekt predškolskog obrazovanja ranjivih kategorija u ZDK

zdk.ba

CARITAS Švicarske sa milion maraka finansira trogodišnji projekt predškolskog obrazovanja ranjivih kategorija u ZDK – U Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona potpisan je memorandum o saradnji na trogodišnjem projektu “Predškolsko obrazovanje za svu djecu Bosne i Hercegovine” (PEACH).

Pored resornog ministra Mensura Sinanovića, memorandum su potpisali predstavnici “Caritasa” Švicarske, koji je nosilac i finansijer projekta, Asocijacije za razvoj LEDA Zenica, kao partnerske organizacije za implementaciju projekta na području Zeničko-dobojskog kantona, te tri javne predškolske ustanove iz Zenice, Kaknja i Zavidovića u kojima će se projekt realizirati u periodu od 1. maja 2018. do 30. aprila 2021. godine.

Program se implementira na području Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo, a “Caritas” Švicarske ga finansira sa ukupno dva miliona franaka, od čega je za ZDK namijeno jedan milion maraka. U fokusu projekta su djeca iz ranjivih kategorija, kao što su djeca iz romske zajednice i socijalno ugroženi, a već je odabrano 64 djece (Zenica-21, Kakanj-19, Zavidovići-24) koja će biti obuhvaćena projektom.

Uz direktan rad sa djecom, predviđeno je da se obezbijedi adekvatan prostor za djecu, didaktički materijal kao i opremanje učionica u ova tri javna vrtića u Zenici, Kaknju i Zavidovićima. Sa djecom će raditi profesori predškolskog odgoja i obrazovanja, dok će aktivnosti vezane za saradnju sa lokalnom zajednicom i roditeljima realizirati socijalni radnik i Rom medijator.

“Također, potpisali smo poseban memorandum sa Islamskim pedagoškim fakultetom, tako da imamo sveobuhvatan pristup. Sa djecom i roditeljima se radi na podizanju svijesti koliko je predškolski odgoj obavezan i bitan za razvoj djeteta da bi imao jednake uslove kada se upisuje u osnovnu školu, a također će se raditi na edukaciji odgajatelja koji već rade, ali isto tako i budućih odgajatelja, odnosno studenata IPF-a na Odsjeku za predškolski odgoj i obrazovanje”, kazala je predstavnica “Caritasa” Elma Čurulija.

Uz podršku “Caritasa” Švicarske, Agencija za razvoj LEDA će, pored namještaja i didaktičkog i radnog materijala, obezbjeđivati i užinu za ovu djecu tokom boravka u predškolskim ustanovama, osnovni paket odjeće, kao i prijevoz za roditelje i djecu.

“Obaveznim predškolskim odgojem koji se finansira iz budžeta ZDK obuhvaćena su sva djeca u ovom kantonu, a zahvaljujući ovom projektu djeca iz ranjivih kategorija imat će još bolje uslove”, kazao je ministar Sinanović.

Memorandumom je predviđeno da od septembra 2020. godine finansiranje projekta preuzmu općine i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Press služba ZDK

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem