Info

CARITAS iz Švicarske nastavlja projekte energetske efikasnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon provedene pripremne faze obuke pod pokroviteljstvom CARITAS-a iz Švicarske, Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle kao nosilac projekta i EKO FORUM iz Zenice kao saradnik na projektu su uspješno proveli I fazu projekta povečanja energetske efikasnosti primjenjenu na 500 domaćinstava na području grada Zenice i ruralne okoline. Cilj projekta je edukacija, promocija i konkretna primjena metoda i naćina povečanja energetske efikasnosti i smanjenje energetskog siromaštva stanovništva koje je veoma prisutno u BiH. Daljni nastavak projekta obuhvata i primjenu mjera energetske efikasnosti na 3 školska objekta gdje će se izvršiti utopljavanje školskih objekata kao i ugradnje na 2 objekta geotermalnih pumpi za grijanje.

U saradnji sa lokalnom zajednicom i Službom za zapošljavanje ZDK planiran je izbor 2 grupe nezaposlenih osoba od po 10 lica sa kojima će se obraditi teme i to :

– I grupa će proći jednodnevnu obuku o temi toplotna izolacija fasada objekata, s ciljem povečanja energetske efikasnosti (EE),

– II grupa će obraditi teoretski i praktični dio obuke na temu planiranje, projektovanje i instaliranje solarnih sistema ( područje obnovljivih izvora energije – OIE ).

Dodatno, za svih 20 odabranih učesnika planirana je edukativna posjeta objektima na kojima će se realizovati projekti utopljavanja fasada škola i ugradnje geotermalnih pumpi. Poslije obavljene obuke će učesnici dobiti prigodne certifikate iz oblasti u kojoj su prošli i položili obuku. Cjelodneva radionica za prijavljene i izabrane kandidate će se obaviti u prostorijama Srednje mješovite škole “Mladost” u Zenici, dana 25.08.2017.g. o čemu će kandidati biti pravovremeno informisani.

Sastanak sa Službom za zapošljavanje ZDK planiran je 16.08.2017.g. u 11h, anakon toga će se održati i sastanak u prostoriji EKO FORUMA u hotelu “Dubrovnik” u 13h radi dogovora o realizaciji projekta.

Nastavkom započetog projekta iz oblast energije ( smanjenje potrošnje i povečanje energetske efikasnosti ) Švicarski CARITAS pruža značajnu potporu lokalnoj zajednici kako poboljšanjem uslova na lokalnom nivou tako i na globalnoj razini doprinosi vračanju i uspostavljanju ravnoteže u već dobro narušenom ljudskom okruženju, kada je u pitanju potrošnja i ušteda energije. Ovo je naročito važno u sredinama gdje je pored ostalog izraženo i energetsko siromaštvo po čemu je BiH među prvim u Europi. Uz činjenicu da se projekti utopljavanja objekata na području grada, kantona i države u početnoj fazi, sa vrlo malim brojem objekata na kojima su primjenjeni zbog evidentnog nedostatka sredstava za ove namjene kao i starosti stanbenog fonda i javnih objekata, s čime ovakvi projekti dobijaju pionirski status u cilju promocije. Nadati je se da će sa približavanjem BiH Europskoj uniji broj ovakvih projekata biti puno veći jer će i sredstva za ove namjene biti znatno prispupačnija.

EKO FORUM – Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno