Biznis

Carina na poljoprivredne proizvode iz Hrvatske

BiH uskoro ukida carinu na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Carina na poljoprivredne proizvode iz Hrvatske- Pregovori između Bosne i Hercegovine i Europske komisije, koji trebaju otvoriti vrata bosanskohercegovačkog tržišta za bescarinski uvoz prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, u završnoj su fazi i može se očekivati kako će ubrzo biti postignut konačan dogovor, potvrdio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić je kazao kako su predstavnici Europske komisije uvažili stajališta BiH o potrebi zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje što je i otvorilo mogućnost postizanja dogovora o prilagodbi privremenog trgovinskog sporazuma. Kao mogući datum zaključenja dogovora spominje se već 28. april.

„Nađeno je rješenje koje zadovoljava načela EU ali će omogućiti postupnu prilagođavanje“, kazao je Zvizdić, javljaju mediji, dodajući kako će najavljeni kompromis osigurati zaštitu poljoprivrednih proizvođača u BiH, a prije svega mljekara koji strahuju od konkurencije iz Hrvatske.

Prilagođavanje privremenog trgovinskog sporazuma kojega BiH ima s EU značila bi da se za poljoprivredne proizvode iz Hrvatske ukida carina pri uvozu u BiH po načelu koje vrijedi i za druge države-članice EU. BiH je od ulaska Hrvatske u EU 2013. odbijala pristati na takve izmjene obrazlažući to potrebom zaštite domaće proizvodnje, no na to je ipak morala pristati jer je riječ o uvjetu kojega je postavio Bruxelles kako bi se uopće razmatrao zahtjev BiH za sticanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Prema dostupnim informacijama, Europska je komisija ponudila financijske poticaje za bosanskohercegovačku poljoprivredu od trenutka kada ta zemlja ukine carine na hranu iz Hrvatske.

Sama BiH ipak ima dodatni probem kojeg će morati riješiti unutrašnjim dogovorom. Poljoprivredom u toj zemlji upravljaju entiteti, a zahtjev iz Bruxellesa je da se na državnoj razini uspostavi tijelo preko kojega bi se usmjeravali poticaji.

manager.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno