Politika

Čajić o ciljevima poljoprivrede u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jasmin Čajić iz Tešnja najmlađi je ministar u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Čajić je na funkciji ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK-a. Stupajući na dužnost želio je poslati snažnu poruku svima, da se može i mora više računati na mlade osobe u društveno-političkom životu BiH. Ministar Čajić bio je današnji gost emisije ‘Dobar dan, BiH’ Hayat TV-a.

Kazao je da je privilegija biti na tako odgovornoj funkciji, ali mu je i teret kao mladoj osobi da dokaže da se zapravo može kvalitetno raditi.

Moramo i mi mladi, generacije koje dolaze, poraditi na sebi i nametnuti se kao sposobni i obavljati važne funkcije. Pozitivni su komentari bili nakon izbora, ali bilo je i onih da sam neiskusan i kako ću odgovoriti zadatku. To mi je bio motiv da se više trudim. Uvijek će biti i onih koji podržavaju i onih koji su skeptici – kazao je Čajić.

Naveo je da se treba dati više prostora mladima u BiH iako se teško dobiva prilika.

Moramo krenuti od sebe. Uvijek krećem od sebe, ako nisam dao maksimum ne mogu očekivati da će neko drugi ponijeti dio tereta za mene. Mladi brzo odustaju. Nismo spremni rizikovati, izaći iz komfor zone. Ključ je rizikovati – rekao je Čajić.
Govorio je i o izazovima u poljoprivrednom sektoru i radu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK u 2023. godini.

Relativno sam kratko na ovoj funkciji, jučer je bilo dva mjeseca od imenovanja ove vlade. Nisam zatekao idealno stanje u Ministarstvu. Mnogi kažu da sam ministar koji je održao najviše sastanaka. Mislim da smo formirali kompaktan tim koji zajedno radi na svemu. Uspjeli smo dostići 90 posto realiziranih aktivnosti. Više sam nego zadovoljan onim što smo uspjeli uraditi. Poljoprivreeda u velikoj mjeri zavisi od vremenskih uslova. Svaka godina koja dolazi bit će izazovna. Poljoprivrednici urade što je do njih. Kada sam preuzeo ulogu ministra, jedan od prvih poteza bili su izazovi u poljoprvredi. Grad Visoko pogodila je elementarna nepogoda, gotovo svi usjevi su uništeni. Odmah smo pristupili traženju načina kako da im pomognemo. Za mnoge porodice od toga ovisi egzistencija. Uspjeli smo pronaći 100.000 KM za ublažavanje te štete. Nije dovoljno da pokriju sve štete, ali je uspjeh da će se i sljedeće godine moći baviti poljoprivrednom prozvodnjom – kazao je Čajić.

Istakao je i da je problem što je većina poljoprivrednih proizvođača naslonjena na poticaje.

Moj cilj je podići poticaje na viši nivo, do toga da budu na rangu razvojnog programa. To ne možemo sami, potrebna je sinhronizacija, federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa – dodao je Čajić.

Ministar je rekao i da naredne godine očekuje veći budžet te da su jasno definirali strateške ciljeve poljoprivrede.

U ZDK su to proizvodnja jagodičastog i bobičastog voća, peradarstvo i plastenička proizvodnja – rekao je Čajić.

Što se tiče političke situacije u ZDK, kazao je da je trenutna skupština većina izrazito stabilna te da djeluju kao kompaktan i jak tim. Osvrnuo se i na nametanja i odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Smatra kako Schmidt napravio veliku grešku nokon onog što je uradio na nivou FBiH.

Svi osjećamo te posljedice. Kada je riječ o tehničkim izmjenama Izbornog zakona, bio bih sretan kad bi se usvojile kroz Parlament BiH, a ne da ponovo imamo nametanje od visokog predstavnika – kazao je Čajić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno