Biznis

Čaja i ljekovitog bilja izvezeno u vrijednosti 2,4 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Čaja i ljekovitog bilja izvezeno u vrijednosti 2,4 miliona KM – BiH je zemlja poznata po tradiciji ispijanja kafe, ali ni ispijanja čaja nije nepoznanica. Neki od popularnijih čajeva koje piju Bosanci i Hercegovci su menta ili nana, čaj od šipurka, zeleni čaj, voćni, te čaj od đumbira.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu u periodu od prvih šest mjeseci 2017. godine izvezeno je čaja i ljekovitog bilja u vrijednosti od 1,6 miliona konvertibilnih maraka, a u istom periodu 2018. godine izvezeno je u vrijednosti 2,4 miliona KM. Analizirajući ove posmatrane periode uočava se porast izvoza od 43,1 posto.

“Kada posmatramo uvoz čaja i ljekovitog bilja u prvih šest mjeseci 2017. godine on je iznosio 2,3 miliona KM, a u istom periodu 2018. godine 2 miliona KM te se analizom uočava pad uvoza za 12,1 posto”, kazali su za Akta.ba iz Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu.

Prema saznanjima VTK BiH neki od najznačajnih proizvođača čaja u BiH su: Plantago d.o.o. Laktaši, Biljana d.d. Brčko, Vispak d.d. Visoko, Sefo d.o.o. Sarajevo (sa svojim brendom SETI čajevi).

“Pored toga značajni proizvođači su još i Mladegs-Pak d.o.o. Prnjavor (sa svojim brendom Bonito čajevi), Pak Centar d.o.o., Plus Biofarm d.o.o. Srbac, Vita-Life d.o.o. Visoko (sa svojim brendom Vita čajevi), Pharmamed d.o.o. Travnik, Ljbilje d.o.o. Ljubinje, te ABC-Mahić d.o.o. iz Bosanske Krupe”, kazali su VTK BiH.

Iz VTK BiH su dodali da je većina ovih domaćih proizvođača ujedno i izvoznici, koji svoje proizvode plasiraju kako na tržišta regiona tako i na tržište Evrope, Sjedinjenih država i Australije.

M.R.R.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno