Info

BZK Preporod Zenica: Sloboda govora je rezultat borbe bošnjačkih gazija za tu slobodu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jedna od misija Preporoda, najstarije kulturne organizacije Bošnjaka, je promocija kulture dijaloga, sučeljavanja različitih stavova, ideja, političkih vizija i koncepata, a sve s ciljem očuvanja digniteta, dostojanstva i ponosa bošnjačke nacije, kao i uspostavljanja i razvijanja organizacija i ustanova potrebnih za djelotvornu bošnjačku kulturnu cjelovitost. Shodno tome, zadatak prvog čovjeka zeničkog Preporoda je uspostva i razvijanje kulture dijaloga sa svim nivoima vlasti, svim strankama i političkim subjektima koji drže do bošnjačkih interesa, ma koliko to izgledalo teško, na momente i nemoguće. Nerazumijevanje prethodno navedenog kao i odsustvo kulture dijaloga umnogome su uticali i na to da sastanci i susreti koje sam imao sa prvim čovjekom Grada gdinom Fuadom Kasumovićem, nailaze na prijezir, nerazumijevanje i sarkastičnost „onih iz Kantona“, jednako kao što su na nerazumijevanje, prijezir i omalovažavanje nailazili i zvanični susreti sa prvim čovjekom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK prof.dr. Spahijom Kozlićem, od strane „onih iz Grada.“

Međutim, personalizacija politike u Zenici, odsustvo „originalne zeničke“ političke samosvijesti i samoorganizacije još od trenutka smrti rhm. Husejina Smajlovića je sve prisutnija, tako da svaka šira opservacija datog stanja i konzumacija slobode govora rezultira govorom mržnje i lažnim profilima (nespremnim na razuman dijalog), koji je nažalost već godinama svoje mjesto našao u najvažnijim institucijama u Zenici. Dugo je to trajalo, bilo je tu najgnusnijih optužbi za krvne i imovinske delikte, prozivanja na ličnoj osnovi, omalovažavanja zdravog razuma, gađanja fasciklama, psovki i još kojekakvih blastfemija. Međutim, još nije zabilježeno da je neko udario na lik i djelo ljudi koji su svoju krv proljevali, svoju utrobu nosili u rukama i svoj život halali kad je bilo najteže, još niko nije udario na čast i obraz istinskih heroja i gazija ne samo ovog Grada, nego i države Bosne i Hercegovine, niko sve do posljednje sjednice Gradskog vijeća kad je Denan Pašalić (vijećnik „Zeničke inicijative“) za govornicom podrugljivo, omalovžavajućim tonom i sarkastično kazao zlatnom ljiljanu, komandantu i heroju odbrane ove države Šerifu Patkoviću (vijećnik SDA): „Kolega Patkoviću, da ti budem i tu brutalno iskren, nemojte mi Bogati te ratne to…..“ Način na koji je navedeno kazao vijećnik Pašalić, kao i ono što je kazao, uveliko oslikava nipodaštavanje ne Patkovića kao vijećnika, kao ličnosti per se, nego što je još gore, to oslikava sav jad i čemer nerazumijevanja političkih procesa, razlikovanja bitnog od nebitnog, nipodaštavanja simbola odbrane ove države, a što sve (ne)svjesno rezultira urušavanjem naših bedema odbrane, čistoće otpora i karaktera rata u ovoj državi. Žalosno je da vijećnik koji je bio dijete, kao i ja, dok su nas heroji poput Patkovića branili danas nipodaštavajućim govorom vrijeđa simbole našeg ponosa i otpora velikohrvatskim i velikosrpskim fašističkim projektima. To kako je zlatni ljiljan reagovao nakon omalovažavajućih riječi i udara na čast, čistoću i čestitost našeg otpora pada u drugi plan. Jer, da nije bilo Patkovića i mnogih njegovih saboraca, jednako važnih heroja ne bi bilo ni nas cijenjeni viječniće Pašaliću.

Stoga, ovom prilikom pozivam vijećanika Pašalića da se javno izvini heroju Patkoviću, ako ne zbog sebe onda zbog svojih birača, glasača koji su mu dali podršku, zbog onih Zeničana koje predstavlja i koji pored svega i ne pomišljaju da vrijeđaju simbole naše Armije RBiH, simbole našeg otpora agresoru. Ovom prilikom skrećem pažnju na činjenicu da ni svi vijećnici „Zeničke inicijative“ nisu isti, te da zbog istupa i prijestupa jednog ili nekolicine njih ostali ne zaslužuju salve uvreda, a mnoge od njih i lično poznajem. S timu vezi, skrećem pažnju na komentar predsjedavajućeg Vijeća gdina Husetića, a koji je nakon izlaganja heroja Patkovića kazao: „Hvala kolega Patkoviću vama i svima onim koji su podnijeli žrtvu za ovu zemlju“!

 

Prof.dr. Huseinspahić Ajdin

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno