Kultura

BZK Preporod Zenica: Izložba fotografija autora Harija Maslića “Jednostavno priroda”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BZK “Preporod“ Galerija “Preporod” iz Zenice ,u okviru svojim planiranih aktivnosti,organizuje Izložbu fotografija, pod nazivnom „Simply nature/Jednostavno priroda“ ,autora Harija Maslića.

Hari Malić je rođen u Mrkonjić Gradu ,a dugi niz godina živi i radi u Frankfurtu(Njemačka).

Po struci je diplomirani inženjer elektrotehnike, a radi kao projekt menadžer,grafički dizajner,fotograf ,novinar i analitičar.Osnivač je i menadžer galerije i agencije MerisCon ARTDesign.Od 2017.godine je punopravni član Kuenstlerkasse ( Njemačka ) ,kao samostalni umjetnik i član je Kunst AG( Njemačka) i HKD „Napredak „ Sarajevo.Osnivač je i urednik online magazina MAGistral i MerisCon Communitija ,koji okuplja preko 200 umjetnika širom BiH i svijeta.Imao je više samostalnih izložbi( Njemačka,Sarajevo,Zenica i Mrkonjić Grada) i učešće na više kolektivnih izložbi.Promovirao je i organizovao je samostalne izložbe: Tomislava Perazića,Hibe Alajbegović Mustafić,Nataše Vukadin,Hilme Kahrića,Milenka Šećerovića ,Belmina Bečića i Emina Skomorca.

Hari Maslić je kao fotograf gradio stil kroz višegodišnje učenje i eksperimentisanje.Prešao je put od komercijalne fotografije,street,fashion,people i akt fotografije.Kao autor i slikar ,u njegovim fotografijama primjećuje se simbioza slikarskog i fotografskog umjetničkog izražaja i zbog toga se sve njegove ,dosadašnje izložbe fotografija,mogu svrstati u umjetničku fotografiju.O njegovom radu Josip Svoboda,slobodni umjetnik i pisac ,napisao je …“ Hari Maslić pripada onoj grupi kreativnih fotografa-umjetnika koji su skloni da orkestriraju i koreografiraju strukturu fotografije ,kako bi realizirali jednu kreativnu ideju ili poruku…“

Tako ,postavkom Izložbe fotografija „Simply nature“/“Jednostavno priroda“ svjesno tematizira jednostavnost prirode,sa ciljem da šira publika postane angažovanija i odgovornija prema okolini,prema prirodnim ljepotama i resursima.

S umjetničke strane, o Izložbi fotografija osvrt će dati Dijana Muminović.Dijana Muminovic je bosansko-američka nagrađivana dokumentarna fotografkinja, rodjena u Zenici 1983.godine. Godine 1997. odlazi u Sjedinjene Američke Države i završava srednju školu, bachelor fotozurnalistike na Western Kentucky University, i magistar vizuelnih komunikacija na Ohio University. Proteklih deset godina dokumentuje priče o imigraciji, ljudskim pravima, posljedicama rata i ljudima u Bosni i Hercegovini.

Dijana je radila kao asistentica na Ohio Univerzitetu dok je zavrsavala magisterij iz vizuelnih komunikacija, a također je bila mentor fotografije osobama sa mentalnim poteskocama u Athens Phtographic Project organizaciji.

 „Simply nature“- „Jednostavno priroda“ ,autora Harija Maslića, u ponedjeljak,12.7.2021.godine u galerijskom prostoru Sinagoge i da medijski propratite.

Izložba ostaje otvorena do 17.7.2021.godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno