Zenica

BZK Preporod – Radionica za žene pod nazivom “Filcanje vune”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”Zenica u okvriu svojih redovnih i planiranih aktivnosti organizuje Radionicu za žene pod nazivom “Filcanje vune”.

Tehnika filcanja ili filcovanja vune ( pustovanja ili valjanja vune) primijenjivana je mnogo prije što je započelo tkanje.Ova tehnika je toliko stara da je više drevnih naroda pominje u svojim legendama.Neki nomadski narodi svoje odjevne predmete ,prostirke i šalove i danas isključivo izrađuju uz pomoć ove tehnike,koja potiče iz Južne Azije.Tako ,npr.Mongoli i danas svoje jurte rade od vune.U Europu su tehniku donijeli Avari i Huni tokom svojih pohoda na Zapad.Tome u prilog govori činjenica da je filcanje najsnažnije prisutna baš u ugro-finskim zemljama,odnosno u Mađarskoj i Finskoj,no tehnika je danas poznata svuda u svijetu gdje se uzgajaju ovce,jer na jednostavan način,izvediv i u kući ,omogućava iskorištavanje vune.Radi se o tehnici prerade vune koja se temelji na svojstvu vlakana ,da usljed mehaničkog i toplinskog djelovanja ,a uz pomoć sapuna,vlakna međusobno upletu u čvrstu tkaninu.Vuna se nakon češljanja ne prede u nit,nego se kvasi u vodi sa sapunom,a zatim gnječi i valja.Zahvaljujući građi vunene niti,koja je prekrivena “krljušti”, sličnoj kao kod ribe,vlakna se u postupku sve čvršće međusobno isprepliću,zapinju i upliću.Na kraju dobijemo gust i neraskidiv materijal-filc ili pust.Postoji više tehnika filcovanja vune( mokro i suho filcovanje).

Radionicu “Filcovanje vune” realizovat će Članice Likovnog kruga BZK”Preporoda”Zenica u saradnji s Dijanom Markuš iz Banje Luke.

Dijana Markuš rođena je 1984. godine u Zenici gdje je završila osnovnu školu. Godine 1999. odlazi u Sarajevo gdje završava Srednju zubotehničku školu i Filozofski fakultet na Odsjeku za BHS jezik i književnost. Radila je kao nastavnica BHS jezika i književnosti u nekoliko osnovnih škola u Sarajevu i Zenici. Godine 2012. Seli se u Banja Luku gdje je živi sa svojom porodicom. Povremeno radi na projektima lektorisanja i transkripcije za različite nevladine organizacije. Filcanjem vune počela se baviti 2015. godine kada je slučajno na internetu otkrila tehniku mokrog filcanja vune. Pored filcanja vune, bavi se izradom nakita i modnih dodataka od filca kao i šivenjem.Svoje radove izlaže na banjalučkom PopArt marketu.

Petak,16.2.2018.godine sa početkom u 17,30 sati u prostorijama Preporoda.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno