Zenica

Budući izazovi nezavisnosti BiH tema tribine u Zenici povodom Dana nezavisnosti BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Savez udruženja antifašističkih boraca Narodno oslobodilačkog rata Zeničko-dobojskog kantona i Udruženje antifašističkih boraca NOR-a Grada Zenica organizirali su večeras javnu tribinu pod nazivom “Budući izazovi nezavisnosti BiH 32. godine nakon referenduma”.

O toj temi, pred oko 100-injak posjetilaca u sali Penzionerskog doma sa stacionarom ZDK-a u Zenici, večeras izlagali prof.dr. Mirza Džananović, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici te učenik Ekonomske škole u Zenici Haris Telalović.

– Mi ne možemo, nikako, zanemariti istorijski kontinuitet i više od 1.000 godina postojanja ove zemlje. Ne smijemo zanemariti pojam Bosna, ali mi, danas, izdvajamo taj značajan istorijski datum – 1. mart 1992. godine, kada su se građani BiH, na legalnom referendumu, izjasnili za državu BiH- suverenu, nezavisnu, cjelovitu državu ravnopravnih naroda i građana.

Trideset i dvije godine nije veliki istorijski razmak, ali, nažalost, u našim okolnostima to je ipak buran istorijski period, koga je posebno obilježio rat 1992. do kraja 1995. godine, zatim Dejtonski sporazum i sva politička preklapanja koja su se desila prethodnih 32. godine- kazao je Sretko Radišić, predsjednik SUABNOR-a ZDK.

On je dodao kako je teško projicirati budućnost, ali je poručio i kako se “moramo suočiti i prihvatiti taj izazov”.

-Naša je generacija pomalo na izmaku, pomalo gubi kondiciju- i fizičku i psihološku, ali dragon nam je da je Haris tu i da će biti još Harisa- kazao je Radišić, koji je izrazio kako je pred nama period normalizacije stanja u državi te da je “vrijeme visokih i velikih političkih tenzija iza nas”.

Nada se, istakao je, kako ćemo racionalno i realno shvatiti aktuelno vrijeme te da ćemo se što skorije priključiti Evropskoj uniji.

Džananović je, bez obzira što je on historičar po sturci, podvukao kako mu je drago što je naslov večerašnje teme tribine orjentisan prema sadašnjosti, ali još više prema budućnosti.

– Prošlost moramo poznavati, ako mislimo i ako želimo pokušati razumjeti sadašnjost tea ko mislimo pokušati predvidjeti neku od mogućih budućnosti. Bez prošlosti nijedno društvo ne može postojati, ali, generalno, bh. društvo je previše orjentirano prošlosti- kazao je Džananović, koji je uočio da se o perspektivama gotovo uopće niti razmišlja niti razgovara.

Najveći trenutni izazov u BiH, po njegovom mišljenju, je katastrofalna demokrafska situacija te još “katastrofalnija demografska budućnost”.

-Svi mi zaboravljamo da državu čine građani, države osnivaju građani i države postoje da bi štitile interese građana. Ako nam nestane građana, a, s obzirom na ove tendencije koje imamo, onda, zaista, država postaje samo, onako, jedna lijepa struktura na geografskoj karti, na atlasu.

Ili, ako hoćete, limenka bez sadržaja. Ljudi su sadržaj i zbog toga mislim da je najvažnije da se počnemo okretati upravo tim temama- kazao je Džananović.

Budućnost ove zemlje i neko na koga bi se trebali ugledati mladi ove zemlje, podvukao je, upravo je i njegov večerašnji mladi kolega sa tribine – Haris Telalović.

-Kada govorimo o nezavisnosti BiH, bitno je istaći da je, u ovom trenutku, ona samo formalna, s obzirom na sve poteškoće u kojima se nalazi u ovom trenutku, u ovom istorijskom periodu.

Svakako je bitno da radimo na svijesti o nezavisnosti, o mogućnosti da mi odlučujemo o bitnim pitanjima- kao što su pitanja nacije, ekonomije i naše diplomatske aktivnosti. Tek ćemo, tada, u potpunosti moći reći da smo nezavisni- poručio je Telalović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno