Info

Budite oprezni: Ovo su rani znaci srčanog udara

Budite oprezni: Ovo su rani znaci srčanog udara – Čak 50 posto ljudi, koji su dobili srčani udar, imalo je simptome mjesec dana ranije, ali velika većina na njih nije obraćala pažnju.

Mnoge je to koštalo života. Neki od pacijenata koji su preživjeli srčani udar, pričali su kasnije kako su mjesec dana prije udara počeli otežano da dišu i imali slabe bolove u grudima…

Muškarci su skloniji bolovima u grudima, a žene smetnjama u disanju. Kod muškaraca se mogu pojaviti i problemi sa erekcijom čemu je krivac suženje krvnih sudova. Čak dvije trećine njih je to primetilo prije zastoja srca, piše Bright Side.

Obratite pažnju na ovih šest znakova koji se mogu pojaviti i mjesec dana prije srčanog udara.

Umor

Ako se arterije suze, srce prima manje krvi nego što je naviklo zbog čega radi puno teže. To je razlog zašto se sojećate umorno i pospano svo vrijeme.

Bez daha

Ako srce dobija manje krvi to znači da će pluća dobijati manje kiseonika nego što je normalno.

Slabost

Ako tijelo oslabi tj. osjećate slabost, to je zato što odjednom arterije postanu uske i ne dopuštaju krvi da cirkuliše ispravno. Tada mišići ne dobijaju ono što im je potrebno i može se dogoditi da se srušite.

Vrtoglavica i hladno znojenje

Slaba cirkulacija krivac je i za to što je protok krvi u mozgu ograničen, a to je vrlo opasno po život. U takvoj situaciji ćete osjetiti vrtoglavicu i zbunjenost. Ne ignorišite ovakve znakove.

Pritisak u grudima

Ako imate rane simptome srčanog udara vjerovatno ćete osjetiti i nemir u grudima, manju bol ili povišen pritisak. To će biti sve češće kako se bliži dan srčanog udara.

Simptomi gripa ili prehlade

Ako se osjećate kao da imte simptome gripe ili prehlade niotkud, moglo bi se raditi o najavi srčanog udara. Mnogo ljudi koji su preživjeli udar kasnije su rekli kako su nekoliko dana prije imali takve simptome, npr. kašalj ili groznicu.

radiosarajevo.ba

 
loading...