Biznis

Brojni privrednici u FBiH ostaju bez subvencija zbog banalnih razloga

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Brojni privrednici u FBiH ostaju bez subvencija zbog banalnih razloga – Vlasnici malih i srednjih biznisa u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine nezadovoljni su dinamikom kojom vlasti pomažu njihove pogođene poslove. Kažu da ekonomske mjere dolaze presporo, dok strategija borbe protiv ekonomske krize izazvana pandemijom bolesti Covid-19 nije usklađena između kantona, pa mnogi od njih ostaju bez prava na subvencije iz posve banalnih razloga.

Voditeljica poslovnice Yesari Food, prodavnice zdrave hrane u Sarajevu, kaže da, za razliku od nekih drugih radnji, toj prodavnici nije zabranjen rad tokom pandemije, ali je zabranjen rad tržnog centra u kojem je radnja smještena, pa je već više od mjesec dana zaključana i ta prodavnica. Ali, sada vlada Kantona Sarajevo ne želi subvencionirati tu radnju, jer je registrirana u Tešnju, na području Zeničko-dobojskog kantona. Poticaj ne može dobiti ni od ZDK-a, jer radnja posluje na području KS-a

“Ne radimo od 18. marta, kada je zatvoren tržni centar. U radnji u Sarajevu imamo tri uposlena, nismo nikoga otpustili, isplatili smo plaće i doprinose, ali pitanje je do kada ćemo moći izdržati”, kaže Amina Ljevaković za Al Jazeeru.

“Takvih primjera je još. Mi smo mala uspješna domaća porodična firma, koja većinu proizvoda koje prodaje također otkupljuje od proizvođača u Bosni i Hercegovin, i na taj način pomaže i domaću privredu”, dodaje ona.

Bez posla najmanje 20.000 radnika

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača iznio je podatak od skoro 20.000 radnika koji su ostali bez posla od početka epidemije bolesti Covid-19, a broj bi moga biti i veći. Poređenja radi, u decembru 2019. godine ukupan broj zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine bio je nešto veći od 535.000. U samo mjesec dana od izbijanje pandemije u Federaciji je ostalo bez posla najmanje 2,6 posto od ukupnog broja radnika.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije usvojio je u četvrtak “korona zakon” i rebalans federalnog budžeta, težak 5,5 milijardi konvertibilnih maraka (2,8 milijardi eura), prema kojem je 500 miliona KM (250 miliona eura) planirano za pomoć pogođenoj privredi. Plan je da Federacija dio od tog novca spusti na kantonalne vlade. Kantonalne vlade će radnicima firmi kojima je zabranjen rad tokom pandemije isplaćivati minimalnu plaću, koja u Federaciji iznosi tek nešto više od 400 KM (200 eura). Federalna Vlada će na te minimalne plaće plaćati većinu doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje.

Kompletan tekst pročitajte na: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno