Info

Broj slijepih će se do 2050. utrostručiti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Broj slijepih će se do 2050. utrostručiti – U sljedećih četrdeset godina broj slijepih ljudi globalno će se utrostručiti, predviđaju znanstvenici sa Univerziteta Anglia Ruskin, upozoravajući da je problem najizraženiji u siromašnim zemljama južne Azije i subsaharske Afrike.

Prof. Rupert Bourne, voditelj istraživanja kaže da bi do 2050. godine broj slijepih osoba u svijetu mogao porasti sa sadašnjih 36 miliona na čak 115 miliona, što je posljedica sve veće životne dobi stanovništva. Zanimljivo je da je studija pokazala kako se globalno broj osoba s poremećajem vida smanjuje, no s obzirom na to da je svjetsko stanovništvo sve starije znanstvenici predviđaju da će ih sve više imati ozbiljnih problema s vidom. Analiza podataka prikupljenih iz 188 zemalja upućuje na to da trenutno u svijetu od neke vrste oštećenja vida pati više od 200 miliona ljudi. Naučnici predviđaju da će ta brojka do 2050. iznositi više od 550 miliona.

– Čak i blaži poremećaji vida mogu značajno uticati na svakodnevni život pojedinaca -kaže prof. Bourne. Takve su osobe ovisnije o drugima. Naprimjer, ne mogu više upravljati vozilima, što je velika negativna promjena u njihovom životu. Istodobno im se smanjuju potencijalne obrazovne i finansijske mogućnosti. Najviše slučajeva slabovidnih osoba zabilježeno je u području južne i istočne Azije te u dijelovima subsaharske Afrike. Naučnici koji su radili na studiji pozivaju zdravstvene sisteme da više ulažu u sprječavanje gubitka vida kod starijih osoba.

– Trebalo bi se pobrinuti za to da što više osoba s očnom mrenom ima pristup liječenju, odnosno operativnom zahvatu te da imaju pristup odgovarajućim naočalama ili lećama. U razvijenim dijelovima svijeta to je najjednostavniji način sprečavanja potpunog gubitka vida kod starijih osoba – kaže Bourne.

Međunarodna nevladina organizacija Sightsavers, sa sjedištem u Britaniji, koja s partnerima u više od 30 zemalja u razvoju radi na liječenju sljepila i njegovu sprječavanju objavila je da je sve više starijih pacijenata s kataraktom ili očnom mrenom, stanjem koje se operativnim zahvatom može vrlo učinkovito riješiti. – S obzirom na globalan trend starenja svjetske populacije i na trend sve većeg broja hroničnih bolesti, očekujemo povećanje broja slijepih osoba – osobito u najsiromašnijim zemljama svijeta – rekao je porparol Sightsaversa Imran Khan.

Khan je iznio poražavajuće cifre: u južnoj Aziji je 11,7 miliona slijepih, u istočnoj Aziji 6,2 miliona, u jugoistočnoj Aziji 3,5 miliona slijepih osoba, a u subsaharskoj Africi je slijepo više od četiri posto stanovništva. Za usporedbu u zapadnoj Evropi od sljepoće boluje manje od 0,5 posto stanovništva.

avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno