Info

Broj razvoda u BiH raste iz godine u godinu, “nepremostive razlike” najčešći razlog

Kako nam je rečeno u Općinskom sudu Sarajevo, od 1. januara do 31. maja 2018. godine podneseno je 407 zahtjeva za razvod, dok ih je za cijelu prošlu godinu bilo 911. S obzirom na to da se na ročišta nekada čeka i po nekoliko mjeseci, nije poznato koliko ih se ukupno i uspjelo razvesti.

Prema podacima Osnovnog suda Banja Luka 196 parova se razvelo u prvih pet mjeseci ove godine, dok ih 148 čeka na ročište. U prošloj godini je bilo 417 razvoda.

Nažalost, u BiH se, nakon podnesenih tužbi za razvod, ne povlače ovi zahtjevi. Bračni partneri ostaju istrajni u namjeri da se razvedu nakon što podnesu zahtjev. Razlozi su različiti, ali kao najčešći se navodi “nepremostive razlike”, kako bi izbjegli dodatna objašnjenja. Tu su i vanbračne veze, neslaganje sa širom porodicom, nasilje u porodici, ali i poroci poput alkoholizma, narkomanije i kockanja. Nerijetko do kraha, mimo prevare i ovisnosti, dođe zbog manjka novčanih sredstava, što za sobom vuče niz drugih problema.

Pokušaji mirenja kod socijalnih radnika rijetko ili privremeno urode plodom. Isto je i kod psihologa za bračno savjetovanje.

“Nažalost, parovi dolaze kada je već kasno, odnosno kada je jedan od bračnih partnera već odlučio da je kraj, a nije imao hrabrosti da kaže drugom. Nakon prebacivanja krivice većinom se dogovore za sporazumni razvod, pogotovo parovi koji imaju djecu”, kazala nam je psihologinja koja radi bračna savjetovanja.

Najmanje razvoda bilo je 2013. godine, dok ih je najviše bilo 2015. godine – 2.963, ali treba imati na umu da su neki zahtjevi podneseni i ranije. Kada je riječ o dobi u kojoj se najčešće razvode, kod žena su krizne godine od 30. do 34., a kod muškaraca od 40. do 49. godine. Odluku o razvodu najčešće donose parovi koji su u braku pet i više godina i koji nemaju djece.

Prosječno trajanje braka kod parova koji se razvode je 11,3 godina u FBiH, a u RS-u 13,5 godina.

 

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem