Info

Broj oboljelih od sifilisa u Evropi protekle decenije porastao za 70 posto

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muškarci u razdoblju od 25. do 34. godine bivaju češće inficirani ovom spolno prenosivom bolešću od žena i drugih dobnih skupina, navodi se u Izvještaju Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). Infekcije su najčešće zabilježene kod homoseksualaca.

Izvještaj se odnosi na period od 2007. do 2017. godine. ECDC je iznio podatke iz 30 zemalja Evropske unije, kao i Norveške i Islanda. Broj potvrđenih slučajeva porastao je za nešto manje od 70 posto od 2010. godine. Rekordan broj zaraženih od sifilisa zabilježen je 2017. godine – 33.193.

“Porast zaraze sifilisom koji uočavamo širom Evrope rezultat je nekoliko faktora među kojima su spolni odnosi bez zaštite poput kondoma i održavanje odnosa s više partnera u kombinaciji s manjim strahom od zaraze HIV-om”, kaže Andrew Amato-Gauci, stručnjak ECDC-a za spolno prenosive bolesti.

Evropski izvještaj uslijedio je nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija prošlog mjeseca objavila da se oko milion ljudi dnevno zarazi nekom spolno prenosivom bolešću. Sifilis je bio među vodećim uzrocima smrti beba širom svijeta u 2016. godini.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno