Info

Broj migranata u BiH raste: Za tri mjeseca 2018. ih došlo kao u cijeloj 2017.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Broj migranata u BiH raste: Za tri mjeseca 2018. ih došlo kao u cijeloj 2017. – Pripadnici Granične policije BiH od 1. januara do 21. marta 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 717 državljana zemalja visokog migracijskog rizika.

Također, 819 osoba je spriječeno da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom.

Ovi podaci, koje je u intervjuu za Radiosarajevo.ba prezentirao direktor Granične policije BiH Zoran Galić, govore o povećanom migranata koji nadiru prema našoj državi. Galić je prokomentirao informaciju direktora Službe za strance Slobodana Ujića o tome da se sprema dolazak novih 1.000 migranata u BiH.

“Činjenicu da je u manje od tri mjeseca 2018. otkriven ili odvraćen gotovo isti broj migranata kao u kompletnoj 2017. i operativne podatke kojima raspolaže Granična policija BiH možemo reći da se nastavlja trend rasta broja migranata koji na ilegalan način pokušavaju ili ulaze u BiH. Ipak, ne bismo licitirali brojem migranata koji bi u narednom periodu mogli pokušati koristiti područje BiH kao tranzitno za odlazak u zemlje EU. Podsjećam, na državnoj razini 2015. godine donesen je akcioni plan u slučaju masovnog priliva migranata za čije aktiviranje u prethodnom razdoblju nije bilo potrebe, a Granična policija BiH je izvršno tijelo koje bi u tom slučaju postupilo sukladno odlukama nadležnih tijela. Bosna i Hercegovina ima aktivno Koordinaciono tijelo za pitanje ilegalnih migracija kojim predsjedava ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić”, rekao je Galić.

On je napomenuo da je, uz istočnu Hercegovinu koja je u posljednja tri mjeseca 2017. bila područje s najvećim pritiskom ilegalnih migranata, povećan broj pokušaja ilegalnih prelazaka početkom 2018. na području Zvornika, Bratunca, Višegrada i Velike Kladuše. S obzirom na to, uz PGP Trebinje se, prema potrebi dodatno angažiraju policijski službenici i prebacuje specijalistička oprema iz drugih u jednice granične policije Zvornik, Višegrad i Velika Kladuša.

“Granična policija BiH intenzivirala je suradnju sa svim relevantnim tijelima za pitanja ilegalnih migracija u BiH, ali i na međunarodnom nivou s FRONTEX-om, IOM-om, UNHCR-om i dr. Sve vrijeme podršku u sprečavanju ilegalnih migracija Granična policija BiH dobiva od kantonalnih i entitetskih MUP-ova iz BiH i drugih nadležnih bh. tijela”, istaknuo je Galić.

Radiosarajevo.ba: Šta je sa prekograničnim kriminalom? Kakav je bilans rada u proteklom periodu?

“Kao i prethodnih godina, u 2017. Granična policija BiH ostvarila je značajne rezultate u potražnoj djelatnosti, čime je značajno unaprijedila suradnju s policijskim agencijama i drugim nadležnim tijelima u BiH, te INTERPOL-om i EUROPOL-om. Na ovaj način dali smo značajan doprinos povećanju stupnja sigurnosti u BiH. U 2017. na graničnim prijelazima BiH evidentirano je 547 osoba koje su prema raznim osnovama potraživala nadležna tijela u BiH, kao i 118 osoba koje su evidentirane u Interpolovim bazama podataka. Prema ovim osobama poduzete su mjere u skladu sa zahtjevima nadležnih tijela uključujući: lišenje slobode, lociranje, identificiranje, dostavljanje informacija o mjestu i vremenu prelasku državne granice, korištenim putnim ispravama i dr. Riječ je o osobama za kojima su raspisane potjernice ili raspisi o traganju, prema kojima su izrečene mjere zabrane prelaska državne granice ili su sigurnosno interesantne. Te osobe evidentirane su prilikom 3.756 prelazaka ili pokušaja prelazaka preko državne granice što je povećanje za 14,3 posto u odnosu na 2016. godinu. Pripadnici GPBiH otkrili su 59 motornih vozila i 780 dokumenata koji su predmet potražne djelatnosti”.

Radiosarajevo.ba: Koliko ste prijava dostavili i o kakvim se krivičnim djelima radi?

“GPBiH je 2017. na graničnim prelazima, u graničnom pojasu i u unutrašnjosti BiH evidentirala 341 kazneno djelo, a 2016. ih je bilo 296). Nadležnim tužiteljstvima dostavljeno je 328 službenih izvješća u kojima je prijavljeno 454 osoba. Evidentirano je 21 kazneno djelo „krijumčarenja ljudi“ i sedam kaznenih djela ”organiziranje grupe ili udruženja za vršenje KD krijumčarenje migranata”. Za navedena kaznena djela nadležnom tužiteljstvu podneseno je 25 službenih izvješća protiv 64 osobe. Privremeno je oduzeto 144 dokumenta za koje postoji sumnja da su falsificirani. U 2017. evidentirano je 111 kaznenih djela u vezi s opojnim drogama. Nadležnim tužiteljstvima podneseno je 114 službenih izvješća u kojima je prijavljeno 126 osoba. Prekršajno je procesuirano 170 osoba za počinjenih 170 prekršaja. Privremeno je oduzeto 124,8 kg marihuane i 47 stabljika težine oko 28 kg. Zbog nedozvoljenog prometa raznih vrsta roba i izbjegavanja carinskog nadzora nadležnim tužiteljstvima podneseno je 64 izvješća zbog 64 kaznena djela za koja su prijavljene 124 osobe”.

Radiosarajevo.ba: Često se na granici oduzima novac i roba. Kakvi su tu pokazatelji?

“U 2017. privremeno je oduzeto robe u vrijednosti 1.248.829 KM, te novca u raznim apoenima u protuvrijednosti 163.159 KM. Uz vrijednost robe od 513.755 KM, koja je u 68 predmeta ustupljena drugim tijelima, ukupna vrijednost oduzete robe je 1.762.584 KM. Prema raznim osnovama privremeno je oduzeto 59 transportnih sredstava. Nadležnim tužiteljstvima podneseno je 15 izvješća za 16 kaznenih djela u vezi s oružjem, municijom i eksplozivnim materijama”. GPBiH je u 2017. realizirala 153 operativne akcije (112 na lokalnom, 21 na regionalnom i 20 na centralnom nivou) i učestvovala u šest operativnih akcija u organizaciji FRONTEX-a i DCAF-a. GPBiH je imala nekoliko uspješnih akcija usmjerenih protiv krijumčarenja ljudima. Povodom uspješno realizirane akcije „Bosfor“, odnosno „Kabataš“, kako su je nazvale policijske agencije drugih zemalja, SELEC je Graničnoj policiji BiH uručio drugu nagradu za uspješnu borbu protiv prekograničnog kriminala, čime smo prepoznati kao veoma uspješna agencija među brojnim na području Jugoistočne Europe”.

Radiosarajevo.ba: Šta je s kadrovima i kapacitetima?

“U tijeku je školovanje dvije klase kadeta nakon kojeg će u GPBiH početi raditi još 150 policijskih službenika. Vijeće ministara BiH 22. juna 2017. donijelo je Odluku o utvrđivanju Plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija BiH u 2017. godini, prema kojoj je GPBiH odobren prijem još 100 kadeta u činu policajac i po okončanju konkursne procedure i školovanja svih kadeta problem će biti djelomično riješen s obzirom na činjenicu da GPBiH prema postojećoj sistematizaciji nedostaje oko 570 policijskih službenika. Napominjem da je riječ o sistematizaciji koja ne podrazumijeva aktualne potrebe GPBiH zbog čega se može reći da nam nedostaje najmanje 570 policijskih službenika. Uz nedovoljan broj policijskih službenika GPBiH se suočava s problemom kontinuiranog zanavljanja specijalističke opreme. Oprema kojom raspolažemo je solidna, ali se mora kontinuirano obnavljati. Bitno je istaknuti da izvanredno angažiranje i preraspoređivanje službenika iz jedne u drugu organizacijsku postrojbu i pojačan nadzor granice podrazumijevaju i značajno veće materijalne troškove, smještaj službenika, službena putovanja, gorivo, amortizacija vozila i sl.”.

Detaljni pregledi vozila koji dolaze iz Srbije i Crne Gore

“Granična policija BiH s drugim bh. i međunarodnim tijelima u čijoj su nadležnosti ilegalne migracije, bez obzira na evidentan nedostatak policijskih službenika, uspješno odgovara na problem povećanog broja ilegalnih migranata koji teritorij BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje EU. Povećan broj ilegalnih migranata je problem na granici zbog kojih Granična policija BiH provodi mjere poput detaljnog pregleda svih teretnih motornih vozila koja dolaze iz Srbije i Crne Gore ili preusmjeravanja policijskih službenika i specijalističke opreme na one dijelove granice gdje je najveći priliv migranata ili angažiranja policijskih službenika na graničnoj crti koji svojim prisustvom odvraćaju migrante od pokušaja ilegalnog prelaska granice, ali ne možemo govoriti o krizi i slikama s granice kakve smo gledali u zemljama regije za vrijeme tzv. migracione krize”, rekao je Galić za Radiosarajevo.ba.

radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno