Nesreće

Brod AM Zenica spasio Kanađane

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prava drama odvijala se polovicom novembra na Atlantskome okeanu, a konačan sretan završetak dogodio se u Pločama (Hrvatska). Naime, teretni brod AM Zenica, u vlasništvu Arcelor Mittala, koji je iz američke luke Norfolk prevozilo ugalj za Ploče, te dalje za Zenicu, zaprimilo je na poziciji 36 26.5 N /065 21.7 W S.O.S. poziv broda na VHF kanalu 16.

Prema opozivu, radilo o stradanju tri člana posade motorne jedrilice „WOODEN HEART“, na kojoj je izbio požar u mašinskom odjeljenju, a jarboli i jedrilje su se polomili. Zbog toga su trojica članova posade, kanadski državljani, bili prisiljeni zatražiti pomoć radi napuštanja jedrilice. Sa AM Zenice su, na udaljenosti oko sedam nautičkih milja jugozapadno od smjera plovidbe, uočili na radaru plutajući objekt. U trenutku zaprimanja poziva u pomoć kao i tokom akcije spašavanja vjetar je bio jačine osam bofora, more visine do tri od četiri metra, a vidljivosti umjerena, piše Dubrovački.

Nakon potvrde prijema AM Zenica je preusmjeren prema unesrećenima koji su već bili u pripravnosti napuštanja oštećene jedrilice. Akcija spašavanja trajala je puna četiri i po sata, a nakon završetka Kanađani su prekrcani na brod AM Zenica koji je uputio ka odredištu, luci Ploče u Hrvatskoj. Neplanirani gosti tako su s posadom broda proveli više od dvije sedmice. Brod je u Ploče uplovilo u četvrtak, 4.12. a istoga dana posjetio ga je predstavnik ITF Sindikat pomoraca Hrvatske s uredom u Dubrovniku, Romano Perić , kako bi uručio prigodan poklon zapovjedniku broda Manoju Mehrotri, iskazujući tako zahvalnost na ukazanoj pomoći u spašavanju i zbrinjavanju članova posade motorne jedrilice.

Predstavnik Lučke uprave Ploče kap. Ivan Marić, oficir odgovoran za sigurnosnu zaštitu luke, pored iskazane dobrodošlice posadi broda AM Zenica i spašenim članovima posade jedrilice, prenio je poruku zahvale članova kanadske ambasade iz Zagreba. Spašeni članovi posade motorne jedrilice iskazali su zahvalnost kapetanu i posadi broda, a nakon neplaniranoga dolaska u Hrvatsku, namjeravaju posjetiti Dubrovnik.

Kapetan broda AM Zenica Manoj Mehrotra indijski je državljankin. Luka upisa broda je Majuro, a plovi pod zastavom Marshall Islands. Brod je dugačak 225, a širok 32,65 metara. Nosivosti je 76089 metričkih tona.

Ante Š. Dubrovački / Zenicablog

am brod zenicaambrodze2



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno