Posuđeno

Britvar podržao premijera i novu skupštinsku većinu: Nada za građane i loš dan za građevinski lobi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ugledni zenički arhitekta i društveni aktivista Boris Britvar pozdravio je donošenje novog Zakona o prostornom uređenju i građenju Zeničko-dobojskog kantona, rekavši da je novi premijer Nezir Pivić, zajedno sa resornim ministrom Adnanom Šabanijem i poslanicima koji su podnijeli amandmane, na najbolji način pokazao da je bio itekako ozbiljan kada je najavio obračun sa kriminalom i korupcijom.

Usvojeni zakon bitno se razlikuje od nacrta kojeg je usvojila bivša skupštinska većina, na prijedlog Vlade koju je predvodila Amra Mehmedić, jer je, smatra Britvar, ideja bila da se u procesu izrade i usvajanja planskih dokumenata zaobiđu Kantonalni zavod za urbanizam i gradska/općinska vijeća, a sve ingerencije u proceduri izdavanja građevinskih dozvola prenesu na gradonačelnike, odnosno općinske načelnike i komisije koje bi oni imenovali.

“Bivšoj većini i građevinskom lobiju postojeći zakon nije išao u prilog te su, nakon što je tužilaštvo pokrenulo istrage za nezakonito izdavanje građevinskih dozvola, odlučili da promijene zakon, ali je nova većina na današnjoj sjednici usvajanjem amandmana na zakon, procedure vratila u okvire struke i zakona. Današnji dan nije dobar za građevinski lobi, ali jeste dan nade za građane da će se u oblasti prostornog uređenja poštivati struka i zakon naše zemlje”, zaključuje Britvar.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno