Rekreacija

Branko Tuco i Pero Šafradin: Uz 40. godišnjicu alpinističkog kluba “Dilber-Stjepanović” Zenic

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Branko Tuco i Pero Šafradin nisu bili alpinisti. Bili su doajeni planinarstva i ugledni društveni planinarski radnici, dugogodišnji članovi upravnog odbora tadašnjeg planinarskog društva „Tajan“, pri kojem je i osnovana prvobitna alpinistička sekcija 1975. godine, koja 1982. godine prerasta u alpinistički klub.

Već je u ranijim objavama istaknut veliki doprinos ova dva planinara i njihova velika podrška radu sekcije, kao i sudjelovanje u mnogim našim akcijama. Jedna od takvih je i posjeta grobovima Ilije i Milorada u Barnom dolu, u avgustu 1978. godine, sa usponom na vrh Lupoglava. Vođa uspona je bio Jusuf Hrnjić Jusko, predsjednik sekcije, a sa nama su bili, pored ostalih i Branko i Pero. Naši susreti bili su česti i u društvenim prostorijama, kao i u planini, a fotografija tog zajedničkog uspona na Prenj budi lijepe uspomene.

Na crno-bijeloj fotografiji: Barni do, avgust 1978. godine – Jusuf Hrnjić Jusko govori nam o prenjskoj tragediji. Na fotografiji, pored nekoliko članova PD “Tajan” i tada mladi članovi alpinističke sekcije Mustafa Hodžić, Edin Durmo, Željko Ikić, Bruno Jovanović i Enes Dizdarević, te doajeni Branko Tuco i Pero Šafradin.

Posebno vrijedna fotografija iz ranijeg perioda, dolazi nam iz Francuske, od Vesne Sovrović – Bešić, o kojoj sam s razlogom puno pisao i koja je, još kao mlada izviđačka planinka, bila često u društvu planinara „Tajana“. Učestvovala je i na zadnjem zimovanju na Liscu, na kojem su instruktori bili Ilija Dilber i Milorad Stjepanović Dasa, kako su ga zvali zbog njegove izuzetne fizičke spreme, u januaru 1970. godine, nekoliko dana prije njihovog tragičnog uspona na Lupoglav.

Te iste godine, 29. novembra nastala je fotografija na kojoj vidimo 14-godišnju Vesnu i Branka Tucu. Tu su još Milan Gvozderac i Muharem Bošnjak Hare, koji će nakon pet godina, uz Jusku, Nadžaka i Švabu, biti pokretači i prvi članovi alpinističke sekcije „Dilber – Stjepanović“.

Planinarski dom na Liscu, 29.11.1970. godine – Vesna Bešić i Branko Tuco u sredini, skroz lijevo Sabahudin Bošnjak, iza stoje Irma Ereš i Muharem Bošnjak Hare, napred Milan Gvozderac.

Uz ovaj osvrt donosimo i jedan arhivski dragulj – originalni zapisnik sa tog istorijskog sastanka 1975. godine, kada je donesena odluka o formiranju alpinističke sekcije i o kojem smo već pisali, podsjećajući i na tadašnjeg predsjednika PD „Tajan“, u to vrijeme „druga“, ali definitivno jednog velikog gospodina i uglednog građanina i planinara Zenice, Hidajeta Bajramovića, čija je uloga u formiranju sekcije bila od presudnog značaja.

Extreme sports club Scorpio



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno