Ljudi

Branko izdao prvu knjigu u 65. godini: “Kao socijalni radnik kopao sam kanale i radio u rudniku”

Branko Tolić
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Umirovljenik Branko Tolić najveću životnu želju ostvario je u 65. godini života. Izdao je prvi roman. Pisati voli otkada zna za sebe pa tako ima pedesetak neobjavljenih djela. Uz pomoć čitatelja i obitelji sada je objavio knjigu u vlastitoj nakladi, a čija je promocija danas. A u nju je utkao više nego bogato iskustvo života…

Nakon tri godine pisanja i nešto više od pola godine finaliziranja, umirovljenik Branko Tolić ostvario je u 65. godini životnu želju i izdao roman Val života. Još otkad zna za sebe voli pisati, ima pedesetak neobjavljenih djela, ali uz pomoć čitatelja i obitelji konačno je i službeno objavio djelo u vlastitoj nakladi.

“Roman sam pisao punog srca i vjerujem da se to prepoznaje na svakom koraku, a veliko hvala mojoj obitelji na podršci, kao i svima onima koji su me podržali u kampanji za izdavanje” – kaže autor Branko Tolić.

Invalidska mirovina od samo 1.560 kuna
Iako bi se dalo pretpostaviti da je u mirovinu otišao tek nedavno, to nažalost nije slučaj jer Branka život nije mazio. Kao socijalni radnik po dolasku u Zagreb 90-ih posao u struci nije mogao naći. S diplomom je umjesto toga kopao kanale i radio teške fizičke poslove. Ništa lakše nije mu bilo ni ranije, jer je prije toga u Zenici radio u rudniku, a paralelno je studirao u Sarajevu. Kada je diplomirao, onda je radio kao socijalni radnik također u rudniku.

U mirovinu je otišao prijevremeno zbog bolesti. Mirovina mu iznosi 1.560 kuna, a dobije još 1.500 kuna invalidnine.

“Nemoguće bi bilo da on kao umirovljenik financira tiskanje romana, osim da dugi niz godina štedi novce. Za tiskanje romana sam se zato ja odlučio, da mu ostvarim životnu želju i financirao sam većinu, a dio sredstava skupljen je putem crowdfunding kampanje koju sam pokrenuo. Naklada iznosi 300 primjeraka, a jedini moj cilj je bio da mojim roditeljima vratim za sve što su mi dali, jer nema veće sreće nego kada moj tata danas dobije knjigu u ruke” – kaže nam njegov sin Vedran Tolić.

Roman je stoga presjek njegova života. Uoči izdavanja pročitao ga je i komentirao Sejo Sexon, frontmena Zabranjenog pušenja.

Sejo Sexon: “Ova knjiga je život sam, gruba stijena…”

“Ovo nije Zenica blues. Ovo nije simpatični camp narodnjak u kom je robija prikazana kao nešto na što čovjek lako pristaje i s čime se brzo miri. Knjiga Val života nije literatura, nije umjetnikovo viđenje. Ova knjiga je život sam, gruba stijena koju kleše velika i nespretna šaka ranjivog i nesigurnog ljudskog postojanja. Ali Val života je i krik koji pomjera naš svemir, do kraja propitkujući, ima li ljudska dobrota i plemenitost ikakav utjecaj na njegov beskraj.

Ovo je sirovi život, amputiran od metafora i forme, koji vam se grubo unosi u lice, i samo je pitanje tko će prvi odvratiti pogled. Jedinstvena priča o običnom životu pred koji se postavljaju iskušenja dostojna Marvelovih superjunaka. Ali s jednom razlikom: junaci koji trebaju da prežive podzemni svijet Zenice i Raspotočja nemaju supermoći” – naveo je Sejo Sexon.

Radnja romana najčešće se odvija na relaciji Zagreb-Zenica, ali obuhvaća i brojna druga mjesta u regiji. Hoće li se čitateljima svidjeti ili neće, to je ono što autora Branka Tolića najviše i zanima. Takvo iščekivanje slatka je briga nakon velike količine posla koja se krila iza svakog napisanog slova.

Promocija za sve zainteresirane je danas u 19 sati u zagrebačkoj gradskoj knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva ulica 5). Druga promocija bit će u gradskoj knjižnici u Zenici 7. srpnja.

Izvor: mirovina.hr



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno