Politika

BPS Sefer Halilović – Saopštenje povodom 21. februara međunarodnog Dana maternjeg jezika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalni odbor BPS -Sefer Halilović podsjeća na 21.februar , koji se obilježava kao međunarodni Dan maternjeg jezika. Ovo je značajan dan kada se promoviše jezička kultura i raznolikost, kao i multilingvizam.

Podsjećamo , da prema procjenama svjetskih lingvista, od 6000 jezika u svijetu, gotovo svakodnevno nestaje po jedan jezik, uglavnom malih i nerazvijenih sredina koje nisu civilizirane sa stanovišta zapadnih standarda.

Svima je jasno da jezik predstavlja svojevrsnu riznicu kolektivnog pamćenja , vlastiti identitet i elementarno ljudsko pravo .

Ovako shvatanje jezika, na žalost nemaju svi u Bosni i Hercegovini . Tako nacionalisti i “politička elita ” na vlasti u manjem BiH entitetu , u Republici srpskoj, na čelu sa lokalnim kabadahijom , nacionalistom i fašistom velikog kalibra , Miloradom Dodikom , uporno negira postojanje Bosanskog jezika, posebno na teritoriji Republike srpske. U manjem BiH entitetu se provodi pravi aparthejd i fašizoidna politika , segregacija i totalno omalovažavanje i ne priznavanje prava Bošnjacima na svoj jezik, na Bosanski jezik.

Kantonalni odbor BPS – Sefer Halilović ukazuje na svu apsurdnost i pogubnost ovakvih stavova ali i na inertnost “političkih elita” bošnjačkog naroda, koje se moraju intenzivnije i radikalnije postaviti spram onemogučavanja i negiranja tog osnovnog civilizacijskog i ustavnog prava da se jezik Bošnjačkog naroda zove Bosanski jezik! Ni po koju cijenu se ne smije dozvoliti Dodiku i bratiji da Bošnjacima, kao jednom od ravnopravnih i konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini , i na ovaj način zatre svaki trag, izbriše pamćenje i ostvari svoje agresorske i fašističke ciljeve koje on i njemu slični nisu mogli ostvariti u agraesiji na Bosnu i Hercegovinu.

Zato poručujemo svakome ko nasrće na osnovno ljudsko pravo , na pravo na jezik, da će se BPS-Sefer Halilović tim agresivnim pojavama oduprijeti na svaki mogući način a prije svega promovišući činjenicu da je Bosanski jezik istorijska, kulturna, društvena i komunikacijska činjenica , trajna kategorija, sveta i starija od bjelosvjetskih i domaćih okupatora koji nastoje Bošnjacima oduzeti svaki vid identiteta i dostojanstva ! Višejezičnost i tolerancija i najznačajnije polje komunikacije i slobode su naši postulati !

Zato Bošnjaci i Bošnjačka “politička elito”, dođite pameti , odlučno i snažno se oduprite najezdi novih metoda segregacije i fašizacije u borbi za ono što se zove Bosanski jezik, bar ovoga 21. februara na međunarodni Dan maternjeg jezika.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno