Politika

BPS -Sefer Halilović – Povodom Dana rudara, 21.decembra i drugim povodima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predsjedništvo Regionalnog odbora BPS -Sefer Halilović Zeničko-dobojskog kantona , svim rudarima u Bosni i Hercegovini , želi da u saburu , miru i dostojanstveno , obilježe svoj praznik, Dan rudara. To će biti vjerovatno skromno i dostojanstveno obilježavanje dana početka borbe rudara za svoja prava, kako su to rudari i navikli.

Licemjerno je željeti mnogo toga , ali smo stava da rudari, skromno i dostojanstveno traže samo ono što je njihovo, ono što su pošteno i hrabro zaradili , zarađujući tako plaće i drugima. Zato neka je na čast vladajučim političkim oligarhijama, koalicijama i savezima , koji djeluju po sistemu spojenih posuda , sa osnovnom maksimom : Ti meni ja tebi” i pri tome zadržavajući svoje položaje , sa kojih neometano i beskrupulozno pljačkaju i ovo malo poštene radničke klase.

Gospodo vlastodršci, okrenite se malo oko sebe ! Znate da je rudarski hljeb jako teško zaraditi pa i nije čudo da se govori o ” hljebu sa sedam kora”!
Ova zemlja je puna prevara, licemjerstva, nepotizma i drugih karaktera koje nisu svojstvene pravom i poštenom građaninu, radniku, kao što su rudari.

U najmanju ruku je sramotno da ljudi koji su zasluženo stekli svoje pravo na penzionisanje, moraju štrajkovati da bi to pravo realizovali. Još je sramotnije od aktuelne vlasti , da sama sebe krade i vara! Pogledajte samo dugove Javnih preduzeća za poreze i doprinose , čiji je većinski ili djelomični vlasnik Federacija BiH. Činjenica je da čelne ljude tih kompanija postavlja i bira upravo vlasnik! Dakle tu se krug zatvara. Najveći krivci za neplaćanje poreza i doprinosa Javnih ali i drugih kompanija i preduzeća je vlast! Zašto ta vlast postavlja nesposobne kadrove na čelo tih kompanija? Zato , narode, da može njima manipulisati , da oni zajedno mogu svoje zapošljavati, dijeliti tuđe teško zarađene novce, formirati crne fondove za finansiranje predizbornih aktivnosti itd. A opet sve po onoj narodnoj : “Ti meni ja tebi”!

Sada su u pitanju rudari, juče su bili željezarci, ugostitelji, a evo ljekari svoje izboriše i to , naravno legalnim putem, putem štrajka! O posljedicama štrajkova da i ne govorimo. Istim metodom svoja prava pokušavaju da ostvare i policajci!? Naslućujemo da su sljedeći na potezu prosvjetni radnici na području nešeg kantona ? Mogli bi biti , ali Regionalni odbor BPS- Sefer Halilović Zeničko-dobojskog kantona smatra da je sindikat ove djelatnosti toliko oronuo , otromavio i uspavan da nema naznaka za neku radikalniju aktivnost prosvjetnih radnika u borbi za svoja prava . za dostojanstven položaj i bolji standarad. Pitamo se da li iko zna kada su prosvjetnim radnicima povećane plaće . bar za 10 KM? Ovo je pitanje za milion dolara, na koje trebaju dati odgovor direktno prosvjetni radnici koji sada imaju aktivnosti oko izbora čelnika sindikata po školama. Eto prilike da izaberu prave ljude na pravo mjesto koji će se na legalan, zakonit i beskompromisan način boriti za njihova prava, poboljšanje ukupnog standarda. Jer pod standardom prosvjetnih radnika ne smatramo samo visinu plaće, nego i uslove rada, reforme u obrazovanju, inovirane nastavne planove i programe , izradu i obezbjeđenje udžbenika, priručnika i drugih didaktičkih pomagala, savremene pedagoške standarde, materijalna sredstva za realizaciju praktičnog rada u školama, nabavku i opremanje škola savremenim nastavnim i didaktičkim sredstvima, bolju brigu za sigurnost i mjesto i ulogu učenika u nastavnom procesu ., kao i borbu za priznavanje statusa da su obrazovanje i odgoj djelatnosti od posebnog društvenog interesa, kako su to prosvjetni zakoni i odredili. To je borba za povratak dostojanstva prosvjetnom radniku, i shvatanje obrazovanja ne kao potrošnje, nego kao proizvodnje novih snaga koje će biti nosioci rada i razvoja društva.

ZATO RUDARI SRETAN VAM DAN RUDARA A PROSVJETARI DOĆI ĆE I VAŠ SRETAN DAN, KADA VI TO ODLUČITE !



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno