Info

izbor Top 12 poduzetnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sklopu programa Bosnian StartUp Cup, a u organizaciji kompanije Gilliani International iz Goražda, danas će biti odabrano Top 12 kandidata odnosno poslovnih ideja 25 mladih poduzetnika koji su prošli prvu selekciju takmičenja.

Leila Hrelja, direktorica Gillani international d.o.o. Goražde, kazala je u izjavi za portal Akta.ba da su na počektu kandidati predavali kratku verziju business planova i svojih ideja.

“Da bi krenuli u dalje takmičenje, pred njima je bio zadatak da dostave dužu verziju svog poslovnog modela i isti danas prezentiraju pred sucima u trajanju od 7 minuta”, pojasnila je ona.

Hrelja navodi da, ipak, to nisu svi uradili iako su im dali nekoliko produženih prilika za tako nešto, tako da danas imaju 21 kandidata sa business planovima u različitima sektorima.

“Pri selekciji će se najviše bodovati odnosno gledati da to budu održivi projekti, jer nam je cilj da pobjednik bude onaj koji će stvarno napraviti kompaniju i zaposliti što više ljudi”, ističe Hrelja, dodajući da će se uzimati u obzir dob i starost, jer su se ove godine odlučili fokusirati na omladinu i žene, što će im također biti jedan od kriterija.

“Naravno, najviše će se bodovati to da li je taj business plan stvarno pogodan za bh. tržište i ima šansu za uspjeh”, naglašava naša sagovornica.

Kako nam je kazala, nakon ove faze, takmičenje ulazi u finalnu fazu kada će se birati tri najbolja business plana, a ono se očekuje sredinom oktobra.

“Pobjednike ćemo birati vrlo brzo, jer je završna svečanost planirana početkom novembra kada se održava Globalna sedmica poduzetništva. Riječ je o projektu koji podržava ovakve ideje u manje razvijenim zemljama, kaže ona.

Inače, ono što je zanimljivo jeste da će današnji pobjednici dobiti i mentorstvo od različitih stručnjaka u oblasti finansija, projekt menadžera, do pravnih savjeta kako bi im se što bolje pomoglo da realizuju ideju koju imaju, a glavni cilj je da im se pomogne da do svog kupca dođu ukoliko sutra.

“Kandidati će se danas upoznati sa mentorima i iako među njima onih koji nisu zadovoljili sve kriterije, odlučili smo se dati im priliku da prisustvuju ovom mentorstvu budući da prvi put radimo ovo takmičenje u BiH, a možda nakon njega u budućnosti steknu znanje kako izraditi finansijsku konstrukciju svoje ideje”, navodi Hrelja.

Naglašava da su priliku da apliciraju imali ne samo startupovi, već i oni koji su već započeli svoje poslove, ali ne duže od tri godine jer oni već znaju kako posao funkcioniše, tako da među kandidatima ima onih koji su prošle godine započeli svoje posao, a ove godine isti žele da prošire, unaprijede i naravno steknu neka nova znanja.

Za one koji ove godine nisu stigli da na vrijeme predaju svoj business plan ili jednostavno nisu čuli za ovo takmičenje, Hrelja za naš portal govori da su za iduću godinu dobili licencu za cijeli region.

“Poziv za 2016. godinu će također biti u aprilu i imat ćemo otvorene aplikacije u svim zemljama regiona, s tim da centralna manifestacija ide u BiH”, govori ona.

Podsjetimo, sudije Bosnia StartUp Cup-a će tri najbolja poslovna modela novčano nagraditi. Prva iznosi 10.000, druga 3.000, a treća 2.000 KM.

O programu Bosnian StartUp Cup

Gillani international d.o.o. posjeduje licencu izdatu od strane, Gillani Consulting Group Inc., USA za izvođenje programa Bosnian StartUp Cup koji pruža širok spektar mogućnosti i otvoren je za sve poslovne ideje u skladu sa važećim zakonima Bosne i Hercegovine, a posebno je fokusiran na poduzetnike koji počinju sa pokretanjem vlastitog malog biznisa, a koji nemaju iskustva i sredstva za pokretanje istih, te namjeravaju registrovati male biznise na lokalnom nivou.

Fokusiran je na izgradnju održivih preduzeća educiranjem poduzetnika na univerzalnom održivom poslovnom modelu; uključujući i primjenjujući strategije za ubrzan pristup tržištu, pristup kupcima, razvoj i unapređenje tehnika vezanih za finansijsko poslovanje, timski razvoj i stvaranje prihoda.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno