Kultura

Bosansko narodno pozorište Zenica – U pozorište za 8. mart!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

„U pozorište za 8. mart!“ naziv je posebno pripremljenog programa Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a planiranog u petak, 8. marta sa početkom u 19 sati. Naime, u petak će na daskama Zeničkog pozorišta biti odigrane dvije rado gledane komedije  – „Žiranti“, prema tekstu Marija Ćuluma, u režiji Muhameda Bahonjića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i „Ko je lud?“, u režiji Mirze Begovića. U pauzi, za sjajnu atmosferu u foajeu pobrinut će se DJ Feđa Knajdl.

Dramski tekst „Žiranti“ je komedija situacije, laka, neprentenciozna, sa umjerenim prisustvom komike, prije svega one situacijske, vodviljske, a onda i one verbalne, koja proističe iz dijaloga likova. U tekstu, tu i tamo, ima i elemenata crnog i lascivnog humora, farse, parodije, pa i satire, ali autor nije satiričkom oštricom dublje zasijecao „tkivo“ bosanskohercegovačke frankenštajnovske stvarnosti. Njegove ambicije ostale su na nivou blagog kritiziranja negativnih društvenih pojava, kao što su korupcija ili snobizam, naprimjer. Stiče se dojam da ga je više zanimalo urušavanje morala u sferama porodičnog i društvenog života. U predstavi igraju: Tamara Miličević-Stilić, Zlatan Školjić, Adna Kaknjo, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhameda Bahonjić. Dramaturgiju predstave potpisao je Hasan Džafić. Scenograf je Mensur Begičević, a kostimografkinja Ena Begičević-Čeliković. Za muziku je bio zadužen Igor Kasapović, a za koreografiju Semir Šerić.

Komedija „Ko je lud?“ govori o onome što mi jesmo i kako jeste – o sukobu ličnosti i interesa, o sukobu sa samim sobom, te nam glumci kroz smijeh i komediju poručuju nešto više o gorućim problemima našeg društva, na jedan nadasve inteligentan način. Poručuju i pokazuju također i do kojih mjera i granica ide ljudska banalnost i svijest o onome što danas možemo vidjeti svuda oko nas. Radnja predstave prati čovjeka koji dolazi kod psihologa i traži samo jedan papir, međutim, kao i obično, to postaje dugotrajan i mukotrpan proces, gdje se više ne zna ko je lud, a ko ne. U predstavi igraju Adem Smailhodžić i Zlatan Školjić. Dramaturgiju i jezičku adaptaciju teksta „Idiot“ Muze Pavlove potpisuje Nedžma Čizmo, a za svjetlosne i audio-efekte zadužen je Jasmin Smajić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno