Info

Bosanci se sve više kreditno zadužuju

Bosanci sve više štede, ali se i kreditno zadužuju
Bosanci sve više štede, ali se i kreditno zadužuju
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosanci se sve više kreditno zadužuju- Bilansna suma bankarskog sektora u Federaciji na kraju prvog kvartala 2016. iznosila je 17,2 milijarde KM, što je približno na istom nivou kao i na kraju 2015. godine. Podatak je to Agencije za bankarstvo FBiH (FBA), iz koje, analizirajući bankarski sektor u ovom periodu, navode da je na dan 31. marta bankarsku dozvolu imalo 17 banaka.

Novčana sredstva u prvom kvartalu 2016. smanjena su za 4,2 posto ili 205 miliona KM i s posljednjim danom marta iznosila su 4,7 milijardi KM.

– Pad novčanih sredstava rezultat je rasta plasmana drugim bankama, blagog kreditnog rasta i ulaganja u vrijednosne papire, a s druge strane, plaćanja dospjelih kreditnih obaveza – objašnjavaju iz FBA-e.

Krediti, kao najveća stavka aktive banaka, u prvom kvartalu godine zabilježili su rast od 88 miliona KM, tako da su sa 31. martom iznosili 11,7 milijardi KM. Krediti stanovništvu imali su rast od 36 miliona KM i posljednjeg dana marta iznosili su 5,7 milijardi KM. Ukupni nekvalitetni krediti iznose 1,46 milijardi KM i u odnosu na kraj 2015. godine smanjeni su za tri posto ili 46 miliona KM.

U strukturi izvora finansiranja banaka depoziti su s iznosom od 13,1 milijardu KM i učešćem od 76 posto i dalje dominantan izvor finansiranja banaka u Federaciji i zadržali su približno isti nivo kao i na kraju 2015.

Dugogodišnji trend rasta štednih depozita, kao najznačajnijeg segmenta depozitnog i finansijskog potencijala banaka, nastavljen je i u prva tri mjeseca 2016. godine, sa stopom od 2,4 posto ili 175 miliona KM i iznosili su 7,4 milijarde KM.

avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno