Zenica

Borba za pravdu: Zajedno protiv nasilja nad ženama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kao učenici III-2 razreda Prve gimnazije u Zenici radimo “Projekt građanin”, kroz koji smo posvetili pažnju ozbiljnom problemu, a to je nasilje nad ženama. Nakon temeljitog istraživanja, zaključili smo da su sigurne kuće važan faktor u podršci i zbrinjavanju žrtava nasilja.

Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici FBiH (donesen 2013. godine) u članu 35. stoji da sigurne kuće finansira 30% kanton i 70% FBiH. Nepoštivanje ovog zakona je upravo razlog dovođenja nekih sigurnih kuća pred zatvaranje. Ovim izvješćem zahtijevamo dosljedno provođenje zakona kako bi se osigurala adekvatna podrška sigurnim kućama.

Bitno je naglasiti da su zaposlene osobe koje dolaze u kontakt sa žrtvama prošle kroz razne edukacije. Ove institucije ne samo da pružaju fizičku i psihičku pomoć žrtvama, već i aktivno brinu o njihovom osnaživanju.

“Projekt građanin” predstavlja našu inicijativu za aktivno sudjelovanje u društvenim pitanjima. Cilj nam je podizanje svijesti o važnim temama poput nasilja nad ženama te poticanje društva na djelovanje. Ovim projektom zahtijevamo od nadležnih primjenu zakona o finansiranju sigurnih kuća.

Pozivamo građane da podrže naš projekat, te da zajedno radimo na stvaranju društva gdje su žene i djeca zaštićeni od nasilja, a sigurne kuće imaju adekvatna sredstva za pružanje podrške žrtvama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno