Biznis

Borba za bolju poziciju domaćih firmi

I u 2017. godini nastavljamo se boriti za bolju poziciju domaćih firmi
I u 2017. godini nastavljamo se boriti za bolju poziciju domaćih firmi
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Borba za bolju poziciju domaćih firmi- Udruženje poslodavaca Federacije BiH nastavit će insistirati na donošenju reformskih izmjena i dopuna Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, koji će u pravom smislu biti reformski i dovesti do rasterećenja privrede kazao je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović, tokom godišnje press konferencije Udruženja.

Iz Udruženja su podsjetili da su tokom 2016. godine uzeli aktivno učešće u reformi radnog zakonodavstva, potpisali su granski kolektivni ugovor sa predstavnicima Sindikata za područje FBiH, potpisali su granski kolektivni ugovor za djelatnost prometa, komunalne privrede, djelatnost šumarstva, preradu drveta i papira, te za oblast proizvodnje i prerede metala. Svi ugovori su potpisani na period od godinu dana. U toku su, rekli su iz Udruženja, i završni pregovori za potpisivanje granskog kolektivnog ugovora za djelatnost trgovine.

„Zahvaljujući naporima Udruženja poslodavaca FBiH Vlada je odgodila usvajanje izmjena i dopuna Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak“, podsjetili su iz Udruženja. Dodali su da je Udruženje u 2016. godini učestvovalo i u izradi i donošenju novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, neke sugestije Udruženja su prihvaćene i kada je riječ o Zakonu o radu FBiH. Udruženje poslodavaca FBiH aktivno učestvuje i u donošenju izmjena i dopuna Zakona o štrajku FBiH.

„Udruženje poslodavaca FBiH nastavit će insistirati na donošenju reformskih izmjena i dopuna Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, koji će u pravnom smilu biti reformski i dovesti do rasterećenja privrede, povećati konkurentnost domaćih kompanija, otvoriti radna mjesta te smanjiti sivu ekonomiju“, poručili su iz Udruženja, piše Patria.

novovrijeme.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno