Biznis

Boha iz Zenice kvalitetom i naslijeđenim znanjem osigurala put uspjeha – Dnevno proizvedu oko 20 garnitura namještaja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Boha iz Zenice kvalitetom i naslijeđenim znanjem osigurala put uspjeha – Dnevno proizvedu oko 20 garnitura namještaja – Kompanija Boha iz Zenice, koja se od 2002. uspješno bavi proizvodnjom namještaja, do kraja godine planira ojačati poslovanje nakon pandemije, kao i da nastavi razvojne planove, koji uključuju i nova zapošljavanja i širenja tržišta.
– Svake godine proizvedemo jedan ili više novih proizvoda, uđemo na novo tržište, nađemo nove kupce, a kao posljedica toga širimo kapacitete. U bliskoj budućnosti, uz Božiju pomoć, planiramo se širiti i zapošljavati te biti prepoznatljiv brend na domaćem i ino tržištu – kaže za eKapiju direktor Bohe Harun Begagić.
Prisjećajući se početaka Begagić ističe da je najteži trenutak bio odvažiti se i započeti realizaciju ideje u koju su vjerovali, pretvoriti ideju i riječi u djela.
– S obzirom na to da smo Bohu osnovali, kao poslovni partneri, Sabrija Kulovac i ja, najviše sam ponosan na naše partnerstvo, zajedničku borbu, kao i na to što smo ostvarili mnoge planove koji su na spisku, hvala Bogu – ističe Begagić i dodaje da su na samom početku, njih dvojica bili jedini zaposlenici Bohe.
– Sve što napravimo, prodavali smo na zeničkoj buvljoj pijaci, a također smo i tapacirali stari namještaj te taj dan imali novac za ručak. Glavni motiv je bila osnovna ljudska potreba za normalnih životom i slobodom, za radom, privređivanjem i iskorištavanjem znanja kojeg smo posjedovali, kao tada mladi ljudi. Očekivanja su bila isto kao i glavni motiv, osnovne potrebe za život.
Navodi da je pandemija uticala na sve segmente života, a tako i na njihovo poslovanje.
– Do kraja godine, nadamo se stabilizaciji naše firme i da nastavimo putem kojim smo krenuli.
Kvalitet, dizajn i funkcionalnost
Boha danas prati svjetske trendove u izradi namještaja, te proizvodi 15-20 garnitura dnevno, u jednoj smjeni. Zastupljeni su najviše na domaćem tržištu, a izvoze takođe na regionalno i evropsko tržište.
Kako kaže Begagić, sirovine potrebne za izradu namještaja nalaze na domaćem tržištu, i ništa direktno ne uvoze.
– Prednost uvijek dajemo domaćim proizvođačima, ali dio sirovina je od stranih dobavljača koji su otvorili firme u BiH.
Da je kvalitetan namještaj tradicija Bosne i Hercegovine, smatra i on i navodi da su učeni da rade kvalitetno i nikako drugačije.
– Naš bosanskohercegovački namještaj daje vrijednost i radi se da traje i da pruža zadovoljstvo. Naše prednosti u odnosu na konkurenciju su prvenstveno znanje koje su na nas prenijeli naši očevi, koji su se “u ono doba” bavili obradom drveta i pravljenjem namještaja, naša kreativnost, a zatim novoizgrađeni proizvodni pogon i tehnološko unapređenje u koje smo uložili sredstva.
Begagić ističe da je što se tiče industrije namještaja na globalnom nivou, proizvodnja u BiH jedna od najkvalitetnijih, ali da ono što naše proizvode stavlja na dno ljestvice na globalnom tržištu jeste nedostatak brenda.
– Stvaranje brenda je segment koji nam nedostaje. Tome se posvećuje malo pažnje s obzirom na to da je to skup i dugotrajan proces, a i nemamo još uvijek razvijenu svijest koliko je to ustvari bitno i koliko može poboljšati poslovanje.
Dodaje i da je moderne trendove teško prognozirati, jer se brzo mijenjanju, a da se oni trude da ih dosljedno prate.
– Dizajn uglavnom prilagođavamo potrebama naših kupaca, čije potrebe opet diktira prostor u kojem žive. Bez obzira na taj ograničavajući faktor, naš namještaj posjeduje kvalitet, dizajn i funkcionalnost.
S.T.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno