Kultura

BNP danas, 65 godina poslije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosansko narodno pozorište (BNP) Zenica danas, 25. febrauara, obilježava 65 godina od osnivanja i početka umjetničkog rada. Izvedbom predstave „Sinovi umiru prvi“ obilježit će se i 700. premijerna izvedba pozorišta. Bosansko narodno pozorište Zenica osnovano je početkom 1950. godine kao peto narodno pozorište u Bosni i Hercegovini, nakon Sarajeva (1923.), Banje Luke (1931.), Tuzle i Mostara (1949.). Prvu premijeru, 25. februara 1950, izvelo je pod imenom Oblasno narodno pozorište. Kroz historiju ime je mijenjalo nekoliko puta da bi konačno 1994. godine dobilo sadašnje ime – Bosansko narodno pozorište.

Prema riječima direktora ove javne ustanove Hazima Begagića, 65 godina umjetničkog rada predstavlja svijetlu tačku za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

„Gosti smo na svim bh. kao i na brojnim regionalnim festivalima. Ukupno smo u prošloj godini osvojili 13 nagrada, ali vrijeme festivala tek slijedi, pa vjerujem da ćemo i ovu jubilarnu sezonu okončati velikim brojem priznanja i biti jedna svijetla tačka naše domovine“, kazao je Begagić. U minule tri godine BNP Zenica uposlilo je tri mlada glumca, a u narednom periodu planira povećati profesionalni ansambl koji sada broji 18 glumaca. 

„Naše malo umjetničko tržište je prezasićeno, pa tako često mladi akademski glumci završavaju na TV ili radio reklamama. Što se tiče zapošljavanja u našoj ustanovi, mi gledamo da maksimalno iskoristimo pripravničke programe Zavoda za zapošljavanje“, pojasnio je Begagić. Najveći problem u poslovanju BNP Zenica predstavljaju naslijeđena dugovanja prema javnim preduzećima. Ukupna dugovanja prema JP „Grijanje Zenica“ do 2010. godine iznosila su više od tri stotine hiljada KM, a mjesečna potrošnja električne energije u zimskom periodu iznosi i do sedam hiljada KM. Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica kaže kako se ova ustanova sama ne može nositi sa finansijskim problemima.

„Kao menadžer, probleme dijelim na tri osnovne grupe, a to su: finansijski, problemi infrastrukture i kadrovski problemi. Kadrovske probleme polako, ali sigurno riješavamo, ali što se tiče problema infrastrukture to su i problemi šire društvene zajednice, jer se mi samostalno ne možemo nositi sa njima. Zgrada je stara 36 godina i za to vrijeme nije urađena nikakva ozbiljnija rekostrukcija“, istakao je Begagić.

Sam objekat BNP Zenica zvanično je otvoren 7. maja 1978. godine i u tom trenutku, nesumnjivo, bio je najfunkcionalniji i arhitektonski jedan od najljepših pozorišnih objekata u bivšoj državi. Pozorišna zgrada ima 11.500 metara kvadratnih korisnog prostora, a najveći dio zauzima pet scenskih prostora. Ustanova ukupno broji 68 uposlenika. Bosansko narodno pozorište Zenica je do sada gostovalo u Crnoj Gori, Češkoj, Hrvatskoj, Italiji, Makedoniji, Kazahstanu, Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji i Srbiji, a za plodan rad i umjetnička dostignuća pozorište je dobilo brojne nagrade i priznanja. Predstava „Sinovi umiru prvi“ krunisat će obilježavanje 65 godina umjetničkog rada ove ustanove i to će ujedno biti i 700. premijerna izvedba pozorišta u kojoj će igrati 18 glumaca.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno